10 песни на португалската литература што не се пропуштаат

10 песни на португалската литература што не се пропуштаат
Patrick Gray

Летературата на португалски јазик ни нуди богатство од скапоцени таленти! Но, колку од овие генијалци всушност познавате?

Иако го делиме истиот јазик и затоа имаме лесен пристап до литературната содржина создадена во странство, вистината е дека знаеме малку за она што се произведува од другата страна на океанот.

Ако сакате да го откриете овој волшебен универзум на Лусофонија, искористете ја можноста сега да погледнете десет песни од португалската литература што не се пропуштаат.

1. Аматерот се претвора во саканото нешто , Камиес

Аматерот се трансформира во саканото нешто,

Поради многу замислување;

Не, наскоро имам повеќе да посакувам,

Бидејќи го имам посакуваниот дел во себе.

Ако мојата душа се трансформира во него,

Што друго сака телото да постигне?

Само тоа може да се одмори,

Зашто со него е врзана таква душа.

Но оваа прекрасна и чиста полуидеја,

Која , како несреќата во нејзината тема,

Вака се усогласува мојата душа,

Тоа е во мислата како идеја;

[И] живата и чиста љубов на што сум создаден,

Како што едноставната материја бара форма.

Поемата погоре е класика на Луис де Камеес (1524/25-1580), кој се смета за еден од најголемите писатели на португалскиот јазик јазик.

Го преобразува аматерот во стварта амада е составена во класичната форма на сонетот. Тука нема рими и поетот се занимава со многу честа тема во текстовите: љубовтатко ми, мајка ми, моите сестри

и јас. тогаш мојата постара сестра

се омажи. тогаш мојата помала сестра

се омажи. тогаш татко ми почина. денес,

кога е време да се постави маса, петмина сме,

минус мојата постара сестра која е

во нејзината куќа, минус мојата помлада сестра

ново што е во нејзината куќа, освен мојот

татко, освен мајка ми вдовица. секој

од нив е празно место на оваа маса каде

јадам сам. но тие секогаш ќе бидат тука.

кога е време да се постави маса, ние секогаш ќе бидеме пет.

додека еден од нас е жив, ние ќе бидеме

секогаш пет.

Поетот Хозе Луис Пеиксото (1974) е едно од најголемите имиња во современата португалска поезија. Интимните стихови, кои ја прикажуваат семејната средина и домот, се фокусираат на текот на времето.

Со текот на животните циклуси, структурата на семејството добива нови контури и стиховите ја забележуваат оваа транзиција: некои се оддалечуваат , други стапуваат во брак, таткото умира, а песната е сведок на сета таа промена.

Меѓутоа, заклучокот на поетскиот субјект е дека, и покрај тоа што сè е сменето, емоционалната основа на лирското јас останува иста.

Кога е време да ја поставите табелата

Видете исто така

  идеализиран.

  Низ стиховите љубовта ја доживуваме како револуционерно чувство, кое е способно да ја спои личноста која сака со саканата личност. Вреди да се напомене дека кај Камес лирското јас копнее по љубовта во нејзината полнота, односно тој го посакува не само спојот на телата туку и на душите .

  2. Роденден , од Алваро де Кампос (Фернандо Песоа)

  Во времето кога го славеа мојот роденден,

  Бев среќен и никој не беше мртов.

  Во старата куќа, до мојот роденден тоа беше традиција со векови,

  А среќата на сите, а и мојата, беше во право со која било религија.

  Во времето кога ми славеше роденден,

  Имав одлично здравје да не разбирам ништо,

  Да сум интелигентен меѓу семејството,

  И да немам надежи што другите ги имаа за мене.

  Кога дојдов до надеж, повеќе не знаев како да се надевам.

  Кога дојдов да го погледнам животот, ја изгубив смислата на животот.

  Aniversário е една од класичните песни на хетеронимот Алваро де Кампос (од Фернандо Песоа, 1888-1935). Стиховите погоре (го претставуваме само почетниот пасус) се занимаваат со минливоста на времето и лирското јас го гледа роденденот како можност да се реализира сè што се променило во животот. Како роденденот да е ден за одмор за да се направи сметка за животот.

  Со песимистички поглед на текот на времето,поетскиот субјект го гледа минатото како место на полнота, идеализирано на одреден начин, а од друга страна ја чита сегашноста како извор на отсуство и страдање.

  Соочени со овие две времиња и промените што настанале , лирското јас се чувствува изгубено и разочарано, не знаејќи што да прави со сопствената иднина.

  PGM 624 - Роденден - 06.08.2013

  Исто така, искористете ја можноста да откриете 10 основни песни од Фернандо Песоа.

  3. Љубов , од Флорбела Еспанка

  Сакам да сакам, сакам лудо!

  Љубов само заради љубовта: Еве... подалеку...

  Повеќе Ова и она, Другиот и сите...

  Да сакаш! Љубов! И да не сакаш никого!

  Се сеќаваш? Да заборавиме? Рамнодушен!...

  Фати или отпушти? И лошо? Дали е така?

  Кој вели дека можеш да сакаш некого

  Цел живот е затоа што лажеш!

  Во секој живот има пролет:

  Да, треба да го пеам вака цветно,

  Затоа што ако Господ ни даде глас, тоа беше да пееме!

  И ако еден ден треба да бидам прашина, сива и ништо

  Каква и да ми е ноќта зора,

  Кој знае да ме изгуби... да се пронајдам себеси...

  Сонетот од Флорбела Еспанка (1894-1930) промовира возвишување на љубовта читање на чувството како нешто поразително и неизбежно.

  И покрај тоа што е сонет посветен на љубовта, овде не постои западна идеализација на чувството (како, на пример, верување дека е можно да се сака иста личност во текот на животот).

  Поетскиот субјектги користи стиховите за да ја деконструира романтизираната слика на љубовта кон друга личност и стимулира поглед фокусиран на самољубието .

  Во текот на песната забележуваме толкување на љубовта како можност да обезбедиме идно соларно, со богатство од можности и средби.

  ФЛОРБЕЛА ЕСПАНКА - ЉУБОВ - Нарација Мигел Фалабела

  4. Умирање од љубов , од Марија Тереза ​​Хорта

  Умирање од љубов

  во подножјето на вашата уста

  Избледување

  на кожа

  на насмевката

  Гушење

  од задоволство

  со вашето тело

  Размена на сè за вас

  ако е прецизно

  Марија Тереза ​​Хорта (1937) е прославена португалска современа поетеса. Во Morrer de amor наоѓаме страсни стихови, кои ветуваат апсолутно и неограничено предавање .

  Иако овој гест е донекаде застрашувачки, поетскиот субјект покажува длабока радост за гледањето себеси безнадежно надвор од контрола.

  Со тоа што го става саканиот на пиедестал и го прави единствениот одговорен за неговата среќа, лирското јас се става себеси во улога да прави се што е можно за да го достигне.

  5. Во сите градини , Софија де Мело Брејнер

  Во сите градини ќе цветам,

  Во сите ќе пијам полна месечина,

  Кога конечно , на крајот ќе ги поседувам

  Сите плажи каде што морето бранува.

  Еден ден ќе бидам море и песок,

  На се што постои јас ќе станат обединети,

  И мојата крв се влече во ситевена

  Оваа прегратка што еден ден ќе се отвори.

  Тогаш во мојата желба ќе го примам

  Сите оган што живее во шумата

  Познато по јас како бакнеж.

  Тогаш ќе бидам ритамот на пејзажите,

  Тајното изобилство на таа забава

  Што го видов ветено на сликите.

  Елементите на природата, особено морето, се постојани теми во португалската поезија. Софија де Мело Брејнер (1919-2004) е пример за поетеса која користи многу опкружување во нејзината литературна продукција.

  Во Во сите градини, лансирана во 1944 година, наоѓаме I-лирика која има за цел да се спои со природата , наоѓајќи заедница со околината по неговата смрт.

  Важно е во стиховите да се подвлече протагонизмот што поетскиот субјект му го дава на природни елементи (оган, вода, воздух и земја).

  6. Игралиштето , од Марио де Са-Карнеиро

  Во мојата душа има лулашка

  Која секогаш се ниша ---

  Замавнува на раб од бунар,

  Многу тешко се склопува...

  - И момче во лигавче

  На него секогаш игра...

  Ако еден ден се скине јажето

  (А веќе е изнемоштено),

  Еднаш одамна имаше веселба:

  Удавеното дете умира...

  <0 0> - Не би го менувал јажето за себе,

  Тоа би било премногу мака...

  Ако умре индезот, остави го...

  Подобро е да умреш во биба

  Каков мантил... Нека се лула

  додека живее...

  - Менувањето на јажето беше лесно...

  Исто така види: Маргарет Атвуд: запознајте го авторот преку 8 коментирани книги

  ТаковНикогаш немав идеја...

  Поемата на Марио де Са-Карнеиро (1890-1916) се однесува на универзумот на детството, самиот наслов укажува на ова движење во потрага по среќни спомени од првите години на животот.

  Низ стиховите гледаме како кај возрасен, карактеристиките и однесувањето на детето што некогаш било опстојува кај возрасен. Набљудуваме и колку е нестабилна состојбата на момчето, кое игра на лулашка со веќе истрошеното јаже на работ од бунарот.

  Длабоко имиџични, стиховите го тераат секој читател да ја замисли својата сцена која меша напнатост и разиграност .

  7. Книгата , од Gonçalo M.Tavares

  Утрото, кога поминав пред продавницата

  кучето лаеше

  и само што не ме напаѓај со лутина затоа што железниот синџир

  го запре.

  Кон крајот на попладнето,

  откако прочитав песни со низок глас на мрзливо столче во во

  градината

  се вратив на истиот пат

  и кучето не лаеше по мене затоа што беше мртов,

  а мувите и воздухот веќе ја забележа

  разликата помеѓу труп и спиење.

  Научен сум сожалување и сочувство

  но што можам да направам ако имам тело?

  Мојата прва слика мислеше да

  да ги клоцам него и мувите и да викам:

  Те тепав.

  Продолжив по патот,

  поетската книга под мишка .

  Само подоцна, кога влегов во куќата, си помислив:

  не мора да е добро да се уште го има железниот синџир

  околу навратот

  по смртта.

  И кога почувствував дека мојата меморија се сеќава на срцето,

  исцртав насмевка, задоволна.

  Оваа радост беше моментална,

  Погледнав наоколу:

  Ја изгубив поетската книга.

  Книгата е насловот на песната на Гончало М.Таварес ( 1970 г. ). Овде се користат слободни и длабоко сликовити стихови за раскажување на кратка приказна, читателот наоѓа во песната целосна и добро насликана сцена. Го имаме главниот лик, лиричното јас, кое поминува пред луто куче со неговата поетска книга под мишка.

  На пат кон дома, кучето, пред полно со живот, сега изгледа мртво , со муви кои летаат над неговото тело. Ако од една страна жали за смртта на кучето, од друга страна се чувствува победник што е тој што останал жив.

  Заклучокот на песната, кој се чини дека на читателот му претставува некоја подлабока егзистенцијална заклучок, завршува засолниште во неочекуваното и банално сознание дека поетската книга конечно е изгубена.

  8. Contrariedades , од Цезарио Верде

  Денес сум суров, избезумен, барам;

  Не можам да ги поднесам ниту најбизарните книги.

  Неверојатно! Веќе испушев три кутии цигари

  последователно.

  Главата ме боли. Го задушувам немиот очај:

  Толку разврат во употребата, во обичаите!

  Глупаво сакам киселини, рабови

  И агливисоки тонови.

  Седнав на бирото. Таму живее

  Несреќна жена, без гради, двете бели дробови болни;

  Страда од отежнато дишење, нејзините роднини починале

  И пегли надвор.

  Сиромашниот бел скелет меѓу снежните алишта!

  Толку жестоко! Докторот ја остави. Умртува.

  Секогаш се занимава! А ти тоа и го должиш на ботика!

  Едвај заработува за супи...

  Кој никогаш не слушнал за големиот Фернандо Песоа? Но, малку луѓе, сепак, го знаат делото на Цезарио Верде (1855-1886), големиот поет на модерноста кој го инспирирал и бил претходник на модернизмот во португалската литература.

  Во редовите погоре го наоѓаме отворањето пасус од песната Contrariedades , која претставува модерно лирско јас, вознемирено, мачно со брзината на времето и со брзата промена на урбаните пејсажи .

  Изгубено, без да знае што да прави или како да биде, тој ја набљудува несреќата околу себе. Освен што беше феноменален поет, Цезарио Верде беше и голем портретист на своето време.

  9. За песната , Херберто Хелдер

  Песната расте несигурно

  во конфузијата на телото,

  лета сè уште без зборови, само жестокост и вкус ,

  можеби како крв

  или сенка на крв низ каналите на битието.

  Надвор е светот. Надвор, прекрасното насилство

  или зрната грозје од кои растат

  ситните корени на сонцето.

  Надвор, вистинските и непроменливи тела

  нанашата љубов,

  реките, големиот надворешен мир на нештата,

  лисјата спијат во тишина,

  семињата на работ на ветрот,

  - театарскиот час на сопственост.

  И песната расте земајќи сè во својот скут.

  И ниедна сила повеќе не ја уништува песната.

  Неодржлива, единствена,

  напаѓа во орбитите, аморфното лице на ѕидовите,

  бедата на минутите,

  одржливата сила на нештата,

  заоблената и слободна хармонија на светот.

  - Подолу, збунетиот инструмент го игнорира

  рбетот на мистеријата.

  - И песната е направена против времето и телото.

  Горенаведените стихови се типични за метапоема, односно тие се стихови создадени за да се објасни процесот на создавање на поетот.

  Исто така види: Постер Слободата го води народот, од Ежен Делакроа (анализа)

  Тука гледаме како лирското јас создадено од Херберто Хелдер (1930-2015) се воспоставува кај читателот однос на соучесништво и споделување. Во однос на структурата, имаме работа со слободен стих, композиција без поголема естетска строгост.

  Во однос на структурата, поетскиот субјект дискутира за конституирањето на песната и има намера да направи портрет на раѓање на песната , на нејзината физиолошка природа.

  Преку овие неколку редови ја согледуваме, на пример, недостатокот на контрола на поетот врз песната. Креативниот процес добива неочекувани контури, кои го изненадуваат сопствениот творец.

  10. Кога беше време да се постави маса, бевме петмина , од Хозе Луис Пеиксото

  Кога беше време да се постави маса, бевме петмина:

  о
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.