A Terceira Margem do Rio од Каетано (стихови се коментирани)

A Terceira Margem do Rio од Каетано (стихови се коментирани)
Patrick Gray

Песната Третиот брег на реката е резултат на партнерството помеѓу Каетано Велосо (текст) и Милтон Насименто (музика).

Создадена во 1991 година, песната е базирана на расказот Третиот брегот на реката, од Гимараес Роза, објавена во 1962 година. Песната е снимена на албумот Circuladô и е долга 2:23.

Текст (Поезија)

Око де пау што вели:

Јас сум дрво, раб

Добро, форд, тризтриз

чиста линија

Пола и половина река се смее

Исто така види: Басна: што е тоа, карактеристики и примери

Тивко , сериозно

Нашиот татко не вели, тој вели:

Три прекршоци

Зборова вода

Тивко, чиста вода

Зборова вода

Тврда розова вода

Раква на зборот

Тешка тишина, нашиот татко

Маргина на зборот

Помеѓу темни две

Маргини на зборот

Бистра, зрела светлина

Роза на зборот

Чиста тишина, нашиот татко

Половина а половина река се смее

Помеѓу дрвјата на животот

Реката се смееше, се смееше

Кај линијата на кануто

Реката виде, видов

Она што никој никогаш не го заборава

Слушнав, слушнав, слушнав

Гласот на водите

Крило на зборот

Крилото застана сега

Домот на зборот

Каде што живее тишината

Горот на зборот

Бистро време, нашиот татко

Време на зборот

Кога ништо не се кажува

Надвор од зборот

Кога повеќе внатре се појавува

За зборот

Рио, огромен стап, нашиот татко

Поемата на Каетано и Милтон прави отворено упатување на приказната заGuimarães Rosa, која го носи истиот наслов како и песната.

Приказната, присутна во книгата Primeiras estórias (1962), раскажува мистериозна приказна од перспектива на син на момче што никој не ја разбира. Таткото, еден убав ден, без очигледна причина, има изградено мало кану, во кое може да се собере само еден човек.

Кога кануто е готово, тој се качува и заминува во егзил среде река. во целосна и апсолутна изолација .

„Без радост и грижа, нашиот татко ја зеде капата и реши да се збогува со нас.“

Со текот на времето, таткото се претвора во еден вид животно : кожата ја пржи сонце, ноктите му растат, косата му се подолга и подолга.

Ништо не може да го извлече од таму: заканите на неговата сопруга, апелот на неговите деца, бракот на неговата ќерка, раѓање на неговиот син.прв внук. Никој не знае со сигурност зошто момчето одлучува да остане таму, ad infinitum , но вистината е дека тој останува, и покрај тагањето на сите.

Приказната завршува сосема мирна отворено: сè уште не знаеме зошто човекот се осудил на таков принуден егзил.

Од расказот на Гимараес Роза, речиси триесет години подоцна, изведена е песна: „Третиот брег на реката“. .

Партнерството за создавањето на песната, која всушност е прераскажување на приказната за овој сериозен и премолчен човек, е направено на следниов начин: за текстот беше задолжен Каетано Велосо, а задолжен беше Милтон Насименто. намузика.

Кој прв работеше на создавањето беше Милтон, кој изјави дека, кога завршил со создавањето на композицијата, таа веќе имала име: Третиот брег на реката. Инспирацијата дојде од искуствата што Милтон ги имаше во Амазон, помеѓу 1989 и 1990 година.

„Ја направив музиката инспирирана од приказната на Гимареш Роса и видов само двајца луѓе да го напишат текстот: самиот Роза или Каетано“

Човекот од Минас Жераис му понудил на Каетано работа да ги создаде стиховите, но тој го добил резултатот само шест месеци по предавањето на песната.

Каетано, кој вели дека „Приказната е убава. И напишав текстови кои се речиси коментар на приказната“, признава тој зад сцената на создавањето во едно интервју:

Но тоа беше затоа што ми ја испрати оваа песна, со тој наслов, мислам, всушност. , кога ме испрати, веќе беше подготвен. Бев само еден вид занаетчија-вработен во неговиот бизнис. Тоа веќе го смисли во песната, насловот веќе го кажуваше сето тоа. Таму, тој замина. И многу произлегоа од приказната за самиот Гимараеш и „Гранде Сертао“, бидејќи огромниот стап е од „Гранде Сертао“. Искрено, тоа беше супа, види?

Уметниците ги носат на музиката централните елементи присутни во приказната: кануто, реката, татковата упорност, тишината, мистеријата, сомнежот.

Песната го нагласува незнаењето на оние кои останале околу човекот кој заминал:

само реката го видела и слушнала она што никој никогаш не го слушнал

Отворањето на песната е направенисо звуци кои личат на вдлабнатини кои доаѓаат од керамичка вазна, пренесувајќи го читателот до сценарио во внатрешноста на Бразил. Се слушаат и звуци на шупливи стапови и дрво.

Музиката завршува, како и приказната, се зголемуваат тишините и сомнежите и се спојуваат три елементи: реката, кануто (огромен стап) и таткото .

Време на зборови

Кога ништо не се кажува

Надвор од зборот

Кога повеќе внатре ќе се појави

Време на збор

Исто така види: 15 најдобри ЛГБТ+ серии што треба да ги видите

Рио , огромен кур, нашиот татко

Партнерство помеѓу Каетано Велосо и Милтон Насименто.

Музика и интервју

Песната Третиот брег на реката Рио и кратко интервјуто може да се види подолу:

Milton Nascimento (Caetano Veloso) Terceira Margem do Rio.mp4

Album Circuladô

Лансиран во ноември 1991 година, албумот Circuladô, од Каетано Велосо, обединува единаесет оригинални песни . Деветтиот е Третиот брег на реката, произведен во партнерство со Милтон Насименто.

Албумот, продуциран од Арто Линдзи, е снимен во Рио де Жанеиро (Universal Music) и во Њујорк (East Hill Studios)

Темите на дискот се:

 1. Не е во ред (5:53)
 2. Circuladô de fulô (3:29 - партнерство со Харолдо де Кампос )
 3. Itapuã (3:37)
 4. Добре дојдовте
 5. Таа Таа (3:41 - партнерство со Арто Линдзи)
 6. Света Клара, заштитничка на телевизија ( 3:06)
 7. Baião da Penha (3:25 - партнерство со Гио де Мораис и ДејвидНасер)
 8. Neide Candolina (4:10)
 9. Третиот брег на реката (2:23 - партнерство со Milton Nascimento)
 10. The газ од светот (3:59)
 11. Убава (4:07)

Насловна на Circuladô CD.

Видете исто така:

<14Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.