18 значајни уметнички дела низ историјата

18 значајни уметнички дела низ историјата
Patrick Gray

Уметничките дела се човечки манифестации кои се обидуваат да пренесат прашања, размислувања и значења преку создавање на уметнички производ.

Таквите производи обично се парчиња како што се предмети, слики, скулптури и инсталации. Меѓутоа, уметниците можат да создадат и уметничко дело во кое нема вистинска материјализација, како музика, танц, театар и перформанс. Покрај тоа, постојат изрази во кои овие јазици на уметноста се мешаат, создавајќи хибридни дела.

Историјата е полна со важни уметнички дела кои придонесуваат за разбирање на аспирациите на едно општество, историскиот и политичкиот контекст , дефинициите за тоа што е убаво или не и однесувањето на одредена популација.

1. Венера од Вилендорф

Венера од Вилендорф е мала фигура на женска фигура издлабена во камен, која датира од приближно 25.000 години п.н.е., сè уште од палеолитската ера.

Тимот на археологот Јозеф Шомбати го пронашол во Австрија, во градот Вилендорф во 1908 година.

Скулптурата, уметничко дело праисториски, покажува обемни гради и широки колкови, што претставува идеална жена за тоа општество, бидејќи таквите атрибути биле поврзани со идејата за плодност и изобилство.

2. Мона Лиза - Леонардо да Винчи

Мона Лиза е слика насликана помеѓу 1503 и 1506 година од италијанскиот генијуметник.

Сликата е со димензии 1,73 x 1,73 cm и може да се види во Музејот на модерна уметност во Мексико Сити.

16. Иронијата на црниот полицаец - Баскија

Жан-Мишел Баскија (1960-1988) беше важен црнец американски уметник со тапа и предизвикувачка продукција. Тој ја започна својата кариера во улична уметност, а подоцна освои галерии.

Неговото најпознато дело е Иронијата на црниот полицаец , насликана во 1981 година во нео- експресионистички стил.

Содржи евидентна критика на полициската институција и расизмот во САД. Баскијат ја внесува контрадикторноста и иронијата што постојат во фактот дека црнец е дел од институција позната по угнетувањето врз црното население.

Сепак, уметникот сугерира дека тоа се случува затоа што полицијата може да значи начин на манипулација, угнетување и во исто време можност за работа за истото население.

17. Пресечен дел - Јоко Оно

Во 1964 година, јапонската уметница Јоко Оно (1933-) во Њујорк ја претстави една од најзначајните изведби во нејзината кариера.

Во оваа акција, со наслов Исечете парче , уметникот седи пред публика, има ножици покрај себе и ги поканува учесниците постепено да ги исечат своите облеки. дејства, работа на поими за ранливост и што значи да се бидежена.

Перформансот беше изведен кога уметникот беше дел од групата Fluxus, формирана од уметници од различни националности и која донесе важни иновации во уметничкиот универзум.

Како што е типично за ова тип на акција, записите што остануваат се фотографии и видеа.

18. Impossível - Maria Martins

Скулптурата Impossível е дело на бразилската уметница Марија Мартинс (1894-1973), произведено во 1945 година. Таа е дел од колекцијата на Музејот на модерна уметност од Рио де Жанеиро и е изработен во бронза. Делото е најпознатото дело на уметникот, а исто така е претставено и во бразилската скулптура.

Марија Мартинс пренесува во Impossível чувство на импотенција и неверојатност, како самиот наслов на делото сугерира. Тоа создава две форми кои се поврзуваат на конфликтен начин, каде што тензијата меѓу нив е експлицитна.

Можеме исто така да направиме паралела помеѓу формите претставени со трансформацијата на човечкото суштество во зеленчук, како две месојадни растенија кои бараат во тие ќе се хранат еден со друг.

Делото може да се гледа како визуелна метафора за љубовните врски, многу посложена од идејата за романтична љубов која рутински ни се презентира.

Леонардо да Винчи (1452-1519). Многу е тешко да се класифицираат уметничките дела во „степен на важност“, но можеме да кажеме дека ова платно се смета за најпознатото уметничко дело во светот.

Сликата, направена во масло на дрво, има намалени димензии, 77 cm x 53 cm, и се наоѓа во музејот Лувр, во Париз.

Исто така види: Филм Матрикс: резиме, анализа и објаснување

Таа е ремек дело, бидејќи успева да прикаже женско лице обвиткано во мистерија, прикажување блага неразбирлива насмевка и поглед кој може да се протолкува и како потсмев и сочувство.

Поради тоа, сликата стана популарна, репродуцирајќи се на неколку простори и добивајќи многу реинтерпретации.

3. Џудит го обезглавува Холоферн - Артемисија Џентилески

Сликата Џудита го обезглавува Холоферн (1620), на италијанскиот уметник Артемисија Џентилески (1593-1656) е дел од барокното движење и прикажува библиска сцена присутна во Стариот завет.

Темата веќе била насликана претходно од други уметници, толку многу што Артемизија била инспирирана од сликата на Караваџо за да ја состави нејзината верзија.

Таа беше една од првите жени што имаше одредена важност како уметник во своето време, но со текот на времето беше заборавена и повторно навистина ценета дури во 70-тите.

Делото во Ова прашање е важно бидејќи ја прикажува сцената од женска гледна точка и е поврзана со пасус од животот на уметникот, во којбила силувана од нејзиниот ментор Агостино Таси. Така, Артемизија го пренесува на платно сиот свој револт и огорченост од ваквото машко однесување.

4. Спалната соба во Арл - Ван Гог

Винсент ван Гог (1853-1890) е еден од најпознатите уметници во светот. Неговите платна се добро познати и неколку од нив се истакнаа во историјата на уметноста, како што е случајот со Спалната соба во Арл . Всушност, сликарот изработил три верзии на платното, многу слични, помеѓу 1888 и 1889 година.

Во сцената, Ван Гог ја прикажува неговата спална соба, кога живеел во Арл , на југ од Франција, каде што ги изработил повеќето свои дела.

Можеме да видиме кревет со две перници, неколку слики на ѕидот, столчиња, подотворен прозорец и други детали што го сочинуваат неговиот дом.

Тоа е композиција со интензивна и живописна палета на бои, како што беше типично за неговата уметност, и ни го привлекува вниманието, бидејќи го приближува гледачот до уметникот, како да го дели неговиот простор со него.

5. Егзекуциите на 3-ти мај - Гоја

Шпанскиот сликар Франциско де Гоја (1746-1828) насликал во 1814 година Егзекуциите на 3-ти мај , слика која ќе стане една од највпечатливите и најважните портрети на насилство.

Екранот ја прикажува сцената на колективната егзекуција извршена од француските трупи на Наполеон Бонапарта во Мадрид, за време на т.н. Војна (1807-1814).Тие се шпански цивили кои, спротивно на францускиот напредок, излегоа на улиците за да протестираат и беа кукавички убиени.

Сликата, со димензии 266 x 345 cm, претставува историска знаменитост и влијаеше на другите уметници исто така да го прикажат ужасите на војната, како што е случајот со Пабло Пикасо, со големата плоча Герника .

Егзекуциите на 3-ти мај може да се видат во музејот Прадо во Шпанија.

6. Виолина на Ингрес - Мен Реј

Виолина на Ингрес е фотографија направена од американскиот уметник Ман Реј (1890-1976) во 1924 година. Сликата е добро позната и ја прикажува манекенката Кики де Монпарнас со гол грб, прикажувајќи цртеж направен со индиско мастило од двата акустични процепи присутни во виолините.

Делото е инспирирано од неокласично сликарство од Доминик Енгр, насловено Капачот на Валпинсон (1808 година), во кое уметникот беспрекорно прикажува грб на жена.

На фотографијата, Ман Реј, кој бил дел од од дадаистичкото движење, ја репродуцира сцената и го вклучува елементот што се однесува на виолината, што сугерира дека телото на жената ги има формите на инструментот, бидејќи уметникот бил голем љубител на музиката.

7. Појадок во кожа - Мерет Опенхајм

Објект или Појадок во кожа , е уметничко дело во форма на предмет, како имплицира името. Продуцирано од швајцарскиот уметник и фотограф МеретОпенхајм (1913-1985) во 1936 година, делото носи надреалистички карактеристики.

Ова е едно од оние дела што предизвикуваат во јавноста мешавина од конфликтни сензации, бидејќи при покривање игра на чаша со животинска кожа, уметникот прикажува сензорна контрадикција и трансформира банален предмет во уметничко дело, отстранувајќи ја неговата функција од него.

Мерет исто така поставува прашања за други размислувања кои се однесуваат на секојдневниот живот и универзумот на жени, покажувајќи непослушен и бунтовнички женски карактер кој користи како потпора предмет што претставува образование и учтивост.

Делото се наоѓа во Музејот на модерна уметност во Њујорк.

8 . Фонтаната - му се припишува на Марсел Дишан

Едно од најпознатите симболични уметнички дела во историјата е Фонтаната, која му се припишува на Французинот Марсел Дишан (1887-1968). Меѓутоа, моментално се шпекулира дека делото било идеја на полско-германската уметница бароницата Елса фон Фрејтаг-Лорингховен (1874-1927).

Душамп ја претставил на изложба во 1917 година и предизвика скандал, бидејќи се работи за едноставен порцелански писоар кој го носи името R. Mutt и датум.

Важноста на таквата работа се должи на фактот што претставува промена на парадигмата од издигнување на едноставниот предмет до состојба на уметноста, доведување во прашање самата уметност и револуционизирање на начинот на кој таа е произведена, разбрана и ценета.

9. Предавството на сликите - РенеМагрит

Друго важно дело кое е дел од надреализмот е Предавството на сликите , од Белгиецот Рене Магрит (1898-1967). Во ова масло на платно ја набљудуваме фигурата на цевка и под неа натписот „ Ceci n'est pas une pipe “, со превод „Ова не е цевка“.

Делото се издвојува во историјата на уметноста затоа што покренува прашања за концептот и претставата.

Тука уметникот ја претставува фигурата на објектот и го предупредува гледачот дека таа слика не е самиот објект, туку негова претстава. На овој начин, Магрит игра разиграна и иронична игра користејќи ја сликата и зборот.

Платното, кое датира од 1929 година, моментално може да се види во Музејот на уметност во округот Лос Анџелес.

10. Мантијата на презентацијата - Артур Биспо до Росарио

Манто на презентацијата е дело создадено од Бразилецот Артур Биспо до Росарио (1911-1989) во периодот во кој престојувал во психијатриски центар Конија Хулиано Мореира, во Рио де Жанеиро.

Епископот до Росарио бил човек кој имал психијатриски нарушувања и бил хоспитализиран на млада возраст. Создаде многу парчиња со предметите што ги собра и неговата цел не беше уметничка, туку да ги искаже своите грижи.

Мантијата на презентација се смета за негово највредно дело. Тоа е еден вид навлака, целата извезена со конци од листовите наболница. Во него има цртежи и многу имиња на значајни личности.

Таа била изградена за да се носи на телото на епископот во времето на неговото погребување, што претставувала света облека за пристигнувањето на небото. Меѓутоа, по смртта на уметникот, Мантијата била зачувана и сега се наоѓа во музејот Биспо до Росарио, во Рио де Жанеиро.

11. Спирална платформа , од Роберт Смитсон

Најпознатото дело на Роберт Смитсон (1938-1973) е можеби Спирална платформа , направено во Јута, САД, во 1970 година.

Тоа е уметничко дело кое е дел од таканаречената ленд уметност. Во овој тип на креативна манифестација, уметникот ја користи природата за да создаде големи инсталации кои се вклопуваат во пејзажот.

Во оваа, направена со вулканска карпа, сол и земја, Смитсон создава спирален дизајн спротивно од стрелките на часовникот кој влегува во Велики Солт Лејк, морско водно езеро во западниот дел на Соединетите Американски Држави.

Уметникот ја дефинира копнената уметност на следниов начин:

Ослободувањето на уметноста од галерискиот простор и препознавањето на геолошките структури на Земјата како монументална форма на уметност која не се вклопува во музеите.

12. The dinner party - Judy Chicago

Инсталацијата O banquet ( The dinner party) е на американскиот уметник Џуди Чикаго (1939-) и е создадена во 1974 година.

Тоа е најпознатото дело на уметникот и претставувасимбол на феминистичкото движење. Веќе е изложен во неколку земји и го виделе повеќе од еден милион луѓе.

Се состои од триаголна маса со димензии 14 x 14 m, со 39 чинии украсени со пеперутки , цвеќиња и вулви, прибор за јадење и салфетки.

Има по 13 места на секоја страна од триаголникот, што претставува еднаквост. Местата носат извезени имиња на значајни жени во историјата, од митски божици до личности. Тоа е како гозбата да е подготвена за послужување, само да се чекаат овие жени да пристигнат.

13. Deviation to the Red - Cildo Meireles

Дело на бразилскиот уметник Cildo Meireles (1948-), Deviation to the Red е инсталација идеализирана во 1967 година, но имаше неговата конечна верзија во 1984 година.

Делото се издвојува во современата бразилска уметност и носи силен драматичен набој преку создавање средини кои поттикнуваат сетила, поставуваат прашања и предизвикуваат непријатност во јавно.

Тоа е место каде црвената боја е импрегнирана во сите предмети, што сугерира страст и насилство. Мотивацијата за неговото создавање се должи на фактот што уметникот изгубил пријател новинар, убиен од диктатурата. Така, ова е инсталација која носи, пред сè, политички карактер.

Моментално е поставена во Институтот за современа уметност во Инхотим, во Минас Жераис.

14. Мама - Луиз Буржоа

Ова е асерија скулптури на францускиот уметник Луиз Буржоа (1911-2010) кои претставуваат огромен пајак. Уметникот произведе шест пајаци.

Со големи пропорции (високи 3 метри), еден од нив веќе бил на неколку места во Бразил.

Мамам , што на француски значи мајка, ја претставува врската помеѓу Буржоа и неговата мајка, нивните искуства од детството, притоа воспоставувајќи врска со предмети како што се иглата и чинот на ткаење.

Луиз објаснува зошто да ја претставам мајката на овој начин:

Мојот најдобар пријател беше мајка ми, која беше паметна, трпелива, уредна и корисна, разумна, неопходна како пајак. Знаеше да се брани.

15. Двете Фрида - Фрида Кало

Две Фриди е слика на Мексиканката Фрида Кало (1907-1954) која датира од 1939 година, и е едно од нејзините најпознати дела . Сликата е автопортрет што ја носи дупликатната фигура на уметникот, еден седи до друг и се држи за раце.

Исто така види: 11-те најубави песни напишани од бразилски автори

На платното сликарот се обидува да синтетизира нејзиниот идентитет, обележан со европско влијание и латино домородно потекло. Фрида лево е облечена во бел фустан во викторијански стил, а онаа од десната е облечена во типична мексиканска облека.

Двајцата го покажуваат срцето и се меѓусебно поврзани со артерија. Позадината е небо покриено со тешки облаци и може да го симболизира проблематичниот интимен универзум на
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.