Интерпретација и значење на песната Let It Be од Битлси

Интерпретација и значење на песната Let It Be од Битлси
Patrick Gray

Let It Be е една од најпознатите балади на Битлси, издадена на албумот со истиот наслов во 1970 година. Напишана од Пол Макартни и компонирана со учество на Џон Ленон, на прв поглед се чини дека има религиозна тема, но всушност е за епизода од животот на Пол. Неговата порака, сепак, го инспирира светот во последните неколку децении.

Коверица на албумот „Let It Be“ (1970).

Музика и видео од Let It Be

Letra original

Let It Be

Исто така види: Романтизам: карактеристики, историски контекст и автори

Кога ќе се најдам во време на неволја

Мајка Марија доаѓа кај мене

Зборува зборови на мудрост, нека биде

И во мојот час на темнина

Таа стои точно пред мене

Зборува мудрости, нека биде

О, нека биде, нека биде, нека биде, нека биде

Шепти зборови на мудрост, нека биде

И кога луѓето со скршено срце

Живеењето во светот се согласувам

Ќе има одговор, нека биде

Зашто иако можеби се разделуваат

Сè уште постои шанса да видат

Исто така види: Филм како ѕвездите на Земјата (резиме и анализа)

Ќе има одговор, нека биде

О, нека биде, нека биде, нека биде, нека биде

И ќе има одговор, нека биде

О, нека биде, нека биде, нека биде, нека биде, нека биде

Шепти зборови на мудрост, нека биде

О, нека биде биди, нека биде, нека биде, нека биде

Шепти зборови на мудрост, нека биде

А кога ноќта е облачна

Сè уште има светлина што светијас

Блеј до утре, нека биде

Се будам со звукот на музиката

Мајка Марија доаѓа кај мене

Зборувајќи мудрости зборови , нека биде

О, нека биде, нека биде, нека биде, нека биде, нека биде

Ќе има одговор, нека биде

О, нека биде

Зарем нема да дозволиш, нека биде, нека биде

Шепти зборови на мудрост, нека биде

Превод и анализа на музика

Карактеристиката на музиката која најмногу го привлекува вниманието на слушателот е повторувањето. Самата структура на темата сугерира дека таа произлезе од моментот на инспирација и емоции, во кој лирскиот субјект треба да репродуцира и гласно да повтори некоја идеја или мисла.

Уште пред да почнеме да ги анализираме стиховите, ние може да види дека има чувство на смиреност во темата, како гласот што пее да бара да го утеши оној што слуша.

Наслов

Изразот „нека биде“ може да се преведе , на португалски, како „нека оди“, „нека се случи“ или, со самиот бразилски израз, „нека се тркала“.

Самиот наслов ја пренесува идејата за одвојување, за прифаќање во лицето на настаните во животот,

Стафа 1

Кога ќе се најдам во тешки времиња

Мајка Марија доаѓа кај мене

Зборувајќи мудрости зборови, нека тоа е

И во моите часови на темнина

Таа стои непосредно пред мене

Изговарајќи мудрости зборови, нека биде

Според нејзините изјави во неколкуВо интервјуата, Пол ја напиша песната откако сонуваше за неговата мајка, Мери Макартни, која почина десет години претходно. Иако пејачот не знае дали тоа навистина биле зборовите што ги употребувала неговата мајка во сонот, суштината на неговиот совет бил ова: „нека биде“.

Портрет на Пол (лево), со неговата мајка и нејзиниот брат Мајкл.

Песната започнува со мајчинската фигура „Марија“, која се приближува до проблематичната лирска тема и бара да го смири. Не знаеме дали тоа е сон, сеќавање или само неговата имагинација која се обидува да ги запомни зборовите на мајка му во најтешките прилики.

Во пошироко читање и далеку од личниот контекст, ова би можело да се разбере како манифестација на Дева Марија, мајчинска и побожна личност по природа, според католичката религија.

Тука Марија ја претставува мајката на Павле но и сите мајки кои се појавуваат во моменти на задушување да ги утешат и советуваат своите деца со „мудри зборови“.

Рефрен

Нека биде, нека биде

Нека биде, нека биде

Шепотечки зборови на мудрост, нека биде

Рефренот го репродуцира мајчиниот совет, заменувајќи го глаголот „да зборува“ со „да шепоти“ и, на тој начин, пренесува поголемо чувство на блискост, наклонетост и утеха. Повторувањето претпоставува звук на мантра, еден вид молитва или приспивна песна.

Учењето е, тогаш, да се остави, да се биде трпелив, да се задржисмирен пред се што не вознемирува. Соочен со околности кои го повредуваат или се надвор од негова контрола, субјектот се сеќава на советите на неговата мајка, обидувајќи се да се убеди и смири себеси.

Стих 2

И кога луѓето со скршено срце

Живеењето во светот се согласувам

Ќе има одговор, нека биде

Зашто иако можеби се разделени

Ќе видат дека се уште има шанса

Ќе има одговор, нека биде

Преводот овде нуди некои можности за толкување. Во оригиналот, „разделен“ може да биде референца за луѓе кои се „разделени“, изолирани или кои, како темата, тагуваат за некој што си заминал.

Во време обележано со војни и меѓународни конфликти, па што се однесува до контракултурата на хипи и нејзините идеали за мир и љубов, Битлси апелираа на став на колективна, па дури и глобална, хармонија. Во оваа смисла, во втората строфа оставаат порака за надеж за иднината.

Според темата, кога сите ќе научат на толеранција, кога ќе знаат да ги прифатат работите онакви какви што се, ќе има одговор, решение: спокојство да се прими сето она што го носи животот.

Пораката може да биде упатена и до самите жестоки фанови на Битлси, кои наскоро ќе страдаат од распадот на групата, но ќе мора да се придржуваат до нивната одлука.

Видете исто така 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андраде анализирани 15најдобри песни од Чарлс Буковски, преведени и анализирани Алиса во земјата на чудата: резиме и анализа на книгата 18 познати песни против бразилската воена диктатура

Пол има намера да им ја пренесе на другите мудроста на зборовите на неговата мајка, верувајќи дека овие пацифистички учења имаат моќ да го промени светот. Во оригиналната снимка, „ќе има одговор“ е заменето со „нема да има повеќе тага“, со што се зајакнува можноста и силата на оваа промена. Во овој пасус, „нека биде“ може да се разбере и како „нека биде се случи", нека дојде тој момент.

Стих 3

И кога ноќта е облачна

Сè уште има светлина што свети врз мене

Сјај додека утрото нека биде

Се будам на музика

Мајка Марија доаѓа кај мене

Кажувајќи мудрости зборови, нека биде

последната строфа започнува со „ноќно облачно“, носталгично сценарио, кое сугерира осаменост, тага или очај. Оваа магла може да биде и метафора за збунетиот ум и состојба на умот на субјектот.

Темнината е контрадикторна со следново стих, во кој се појавува светлината како симбол на верата и силата.Светлосното присуство „свети до утре“: односно додека не се врати сонцето, додека не се вратат среќните денови, тој се држи за својата внатрешна светлина, за својата надеж.

„Нека биде“, во овие конкретни стихови, може да се толкува како „нека оди“ или „продолжи понатаму“. Какостих „Се будам со звукот на музиката“ се сеќаваме дека животот се трансформира, се подобрува. Звукот наутро ја претставува идејата да се започне одново, за нов ден со инспирација и ентузијазам.

Некои толкувања претпоставуваат дека мајката на пејачот се појавила во сон за да го утеши поради претстојната разделба на бендот, па оттука и референцата за музиката. Во оваа линија на размислување, Пол би сакал да им пренесе на своите обожаватели дека членовите на Битлси ќе продолжат да создаваат и да ги извршуваат своите соло кариери.

Значењето на песната

Пораката на песната дури изгледа премногу едноставна, ограничена на два збора: нека биде. Сепак, тие го сумираат односот кон животот, начин на соочување со фрустрации и се што е надвор од наша контрола.

Песната е, пред сè, лекција за трпение, оптимизам и надеж. Пол во гласот на својата мајка ги става смирувачките зборови што треба да ги слушне за да ги поднесе неволјите на судбината со спокојство.

Појавата на мајката, во моментот кога на субјектот му е најпотребна, нè потсетува на вечна заедница, нераскинлива врска меѓу мајките и децата, љубов посилна од самата смрт.

Како и визијата на ангел, сеќавањето на Марија го советува да не се грижи премногу за проблемите, ниту да размислува премногу за тажни работи , бидејќи животот е во постојана трансформација.

Потребно е да се учи и да се вежба смиреност, толеранција, мирвнатрешност и простување, чување верба во подобри денови. Субјектот го повторува ова учење како мантра, обидувајќи се да го интернализира и да го пренесе и на другите.

Соочени со порази или епизоди на осаменост и тага, советот што Битлси го оставаат во оваа песна е овој: заборави за тоа, нека се случуваат работите, животот продолжува, нека биде.

Историски контекст

Периодот на продукција и издавање на песната (1969 и 1970 година) беше период обележан со бројни политички конфликти и фаза на различни општествени трансформации. Тоа беше време на голема конфронтација помеѓу конзервативните менталитети и новите културни струи кои ја направија слободата свое најголемо знаме.

Војна и насилни конфликти

Портрет на војник во Виетнам со шлем што вели „Војната е пекол“, од Хорст Фас.

Во 1968 година, годината пред составувањето на песната, започна Граѓанската војна во Ирска , мотивирана од верските разлики меѓу католиците и Протестанти.

Студената војна помеѓу Соединетите Американски Држави и Советскиот Сојуз траеше од 1945 година, преку индиректни конфликти, вклучувајќи ја и Виетнамската војна (1955 г. до 1975 година),

Битката помеѓу Северен Виетнам и Јужен Виетнам всушност беше помеѓу Советскиот Сојуз и неговите комунистички сојузници и САД, Јужна Кореја и антикомунистичките земји. Во име на политичките интереси, наамериканската влада ги испрати своите млади војници на смрт.

Контракултура и граѓански права

Ова беше исто така многу револуционерно време кога станува збор за граѓанските и малцинските права. Зборовите на Мартин Лутер Кинг и Црните Пантери за ставање крај на дискриминацијата на црнците, немирите во Стоунвол што ја поттикнаа борбата на ЛГБТ и феминистичките маршеви и одбраната на жените почнаа да привлекуваат се повеќе внимание.

Пацифист протестен плакат со зборовите „Љубов, а не војна“.

Промена на парадигмата беше очигледна кај младите кои, под влијание на идеалите за „мир и љубов“ на хипи контракултурата , одбија да одете во војна и протестираа за повлекување на војниците.

Соочени со насилните судири што поминаа во нивното време, овие млади луѓе проповедаа пацифизам, простување и хармонија меѓу сите луѓе.

Битлси се идентификуваа себеси со оваа порака и помогна да се шири, посочувајќи се како прогресивно влијание за нивните илјадници обожаватели.

Џон Ленон и Јоко Оно на демонстрации за крај на конфликтот.

Џон Ленон се истакна како политички активист, развивајќи неколку изведби, песни и инсталации со Јоко Оно за да побара прекин на војната.

Битлси

Британскиот рок бенд дипломирал во 1960 година во Ливерпул . Две години подоцна се стекнува со обуката со којапостигна стратосферска слава: Џон Ленон, Пол Макартни, Џорџ Харисон и Ринго Стар. Битлси станаа најуспешната музичка група во историјата на популарната музика.

Јавноста буквално полуде по нив, страдајќи од она што весниците го нарекоа „битлеманија“. Во текот на 1960-тите, тие продолжија да привлекуваат толпи обожаватели и дефинитивно и непобитно влијаеја на светот на музиката и западната поп култура.

Портрет на обожавателите на групата, заразени од Битлманија.

Во 1969 година го одиграа своето последно шоу и следната година го издадоа последниот албум, Let It Be, придружен со хомонимен филм кој го документира процесот на снимање. Иако партнерството беше законски распуштено дури во 1975 година, членовите никогаш повеќе не свиреа или снимаа заедно.

Неколку причини придонесоа за одвојувањето на бендот, како што се географската оддалеченост, уметничките разлики, различните визии и новите проекти. Многумина, исто така, тврдат дека врската на Ленон со Јоко Оно го отежнувала процесот, бидејќи тој сакал да ја вклучи во продукцијата на песните на Битлси, нешто што остатокот од бендот не го прифати.

Темата што му ја дала титулата последниот албум на бендот, Let It Be може да се слушне како проштална песна од Битлси до нивните обожаватели, сакајќи да остави позитивна, надежна порака .

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.