Басна Скакулецот и мравката (со морал)

Басна Скакулецот и мравката (со морал)
Patrick Gray

Скакулецот и мравката е една од најпознатите детски басни досега, сè уште многу присутна во нашите сеќавања. Таа зборува за мрзлив скакулец и вредна мравка, споредувајќи ги нивните ставови за работата и иднината.

Наративот обично му се припишува на Езоп, автор на Античка Грција, но во стихови бил раскажан и од Французинот Ла Фонтен и имаше бројни адаптации, вклучувајќи ја и онаа на бразилскиот писател Монтеиро Лобато.

Резиме на басната

Како што е вообичаено во басните, оваа приказна ја играат две животни кои се однесуваат многу на сличен начин како кај луѓето. Во текот на летото, Цикада сака да ужива во убавото време и ги поминува деновите пеејќи .

Во меѓувреме, Мравката внимателно работи , собирајќи храна за да преживее во лето. зима . Кога ќе пристигнат студените и врнежливи денови, Цикада нема што да јаде и бара од другата да и ја подели храната. Мравката одбива, велејќи дека Цикада го помина летото пеејќи и дека сега треба да се „снајде“.

Подолу погледнете ја скратената верзија на Езоп, преведена од Бразилката Рут Роча во 2010 година:

<0 0> Скакулецот го помина летото пеејќи, додека мравката го собираше своето зрно.

Кога дојде зимата, скакулецот дојде во куќата на мравката за да го замоли да и даде нешто да јаде.

мравката потоа ја праша:

— А што правеше цело лето?

—Во текот на летото пеев - рече цикадата.

А мравката одговори: - Многу добро, сега танцувајте!

МОРАЛ НА ПРИКАЗНАТА: Да работиме да се ослободиме од маките на цикада, а не ние да го трпиме исмејувањето на мравките.

Комплетната верзија на Езоп

Езоп (620 п.н.е. – 564 п.н.е.) беше антички грчки писател кој стана овечен со неговата збирка басни која стана дел од популарната усна традиција. Првично, во оригиналната верзија, приказната беше насловена Скакулецот и мравката .

Во еден прекрасен зимски ден, мравките најмногу се трудеа да ги исушат своите резерви на храна. По дожд, зрната станаа влажни. Одеднаш се појавува цикада:

– Ве молам, мали мравки, дајте ми малку храна!

Мравките престанаа да работат, што беше спротивно на нивните принципи и прашаа:

- Но зошто? Што правеше во текот на летото? Зарем не се сетивте да заштедите храна за зимата?

Рече скакулецот:

- Да ви кажам искрено, немав време. Цело лето го поминав пеејќи!

Исто така види: Создавањето на Адам од Микеланџело (со анализа и прераскажување)

Мравките рекоа:

- Па... Ако цело лето го поминавте во пеење, како да ја поминете зимата во танцување?

И тие се вратија на работа смеејќи се.

МОРАЛ НА ПРИКАЗНАТА: Мрзливите го жнеат тоа што го заслужуваат.

Верзијата на Ла Фонтен

Жан де Ла Фонтен (1621 – 1695) беше француски автор којстана познат по делото Басни (1668), во кое тој беше инспириран од Езоп и пресоздаде неколку кратки наративи со морал.

приказните се раскажани во стихови и отиде од генерација на генерација, станувајќи исклучително познат низ вековите. Проверете го подолу преводот направен од португалскиот поет Бокаге (1765 – 1805):

Имајќи ја цикадата во песните

Помина цело лето

Се најде во екстремна сиромаштија

Во бурната сезона.

Нема ни трошка

Нека пукне муабетот

Таа отиде да ја искористи мравката,

Кој живеел во нејзина близина.

Тој ја молел да му позајми,

Бидејќи имал богатство и сјај,

Некое жито со кое ќе се издржува

- „Пријател“, вели скакулецот,

- „Ветувам, на верата на животното,

Ќе ти платам пред август

Исто така види: Наследна: објаснување и анализа на филмот

Камата и главнината."

Мравката никогаш не позајмува,

Никогаш не дава, па собира.

- "Во летото се занимававте? "

Таа го прашува просјакот.

Другата одговара: - „Пеев

Ноќ и ден, цело време.“

- „ Браво „Мравката е едноставна и јасна лекција за важноста и вредноста на работата . Натоварени со симболи, ликовите претставуваат два спротивставени ставови кон животот: вредниот и мрзливиот.

Басната ни кажуванè учи да бидеме независни и одговорни за себе. Дури и кога ни е едноставно да се одмориме и да уживаме во животот, неопходно е да размислуваме за иднината и да се бориме за неа.

Оваа приказна, полна со популарна мудрост, може да биде и добра можност да разговараме со децата за други основни вредности: великодушност, солидарност, споделување.

На крајот на краиштата, на крајот од приказната не се вели дека Мравката не дошла да му помогне на Цикадата, откако ја нарече разум. Значи, толкувањето би останало отворено: можеби Мравката била дарежлива, откако го предупредила Цикадата за нејзината неодговорност.

Знајте исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.