12 црнки писателки што мора да ги прочитате

12 црнки писателки што мора да ги прочитате
Patrick Gray
од детството, жената имала две деца со него и на крајот била принудена да се омажи за белец кој исто така е насилен.

Мојата кожа е темна. Мојот нос е само нос. Мојата усна е само усна. Моето тело е само женско тело кое поминува низ промените на возраста. Ништо посебно овде за некој да сака. Без кадрава коса во боја на мед, ништо слатко. Ништо ново или младо. Но, моето срце мора да биде ново и младо, бидејќи изгледа дека цвета со животот.

The Color Purple (1983)

Наративот е сместен во текот на 1930-тите, во јужно од земјата, територија обележана со екстремен расизам и практики на сегрегација . Оваа атмосфера на угнетување одекнува низ целата книга, поттикнувајќи размислувања за женската состојба и црнилото.

Делото користи регистар на јазик близок до оралноста, со регионализми и граматички грешки, обидувајќи се да претстави начинот на кој тие жени би зборувале.

Романот е адаптиран за кино во 1985 година, во режија на Стивен Спилберг. Погледнете го трејлерот тука:

The Color PurpleКонференција на TEDx Сао Паоло, во 2016 година:Треба да се скршиме со тишинитена музика од пејачот Сокоро Лира.Вашето имеѕверство

Се кревам

Кон нов ден на интензивна јасност

Воскреснувам

Носејќи го со себе дарот на моите предци,

Ги носам сонот и надежта на поробениот човек.

И така, се кревам

Сигнувам

Воскреснувам.

Извадок од песната " Still I Rise"

Погледнете го, подолу, читањето на Still I Rise од бразилските уметници Мел Дуарте, Дрик Барбоса и Индира Насименто:

УШТЕ СЕ СТАНУВАМ

Долго време зборот им припаѓаше на белите мажи: на нив беше да го опишат и дефинираат светот, според сличноста или противењето на самите себе.

Книжевниот канон е резултат на овој маж и бела хегемонија која доминираше во сите области на културата, исфрлајќи ги на маргините дискурсите кои припаѓаат на други идентитети.

Во последните децении, читателите и теоретичарите почнаа да сфаќаат дека ни требаат повеќе перспективи, други начини на живеење и пишување. Треба да ги читаме црните жени, да ги запознаеме нивните дела и нивните борби, да се бориме со замолчувањето и историското бришење.

1. Марија Фирмина дос Реис (1822 — 1917)

Марија Фирмина дос Реис, писателка од Марањао, стана првата бразилска романсиерка со објавувањето на Úrsula (1859) .

Делото, фокусирано на романсата помеѓу протагонистката Урсула и ергенот Танкредо, отстапи од тогашната литература, опишувајќи го секојдневниот живот на робовите, црнците и жените.

Maria Firmina dos Reis, илустрација, Feira Literária das Periferias.

Осогласувајќи ги практиките на општеството поминато од неправда и угнетување, книгата се смета за претходник на аболиционизмот и едно од основачките дела на литературата афро-бразилска.

Како жена со афро-потомок, Марија Фирмина дос Реис ја донесе во нејзината литература можноста за идентификација и претставување. Вашиот придонес еБразилска уметничка која стана позната со објавување на нејзините текстови на Фејсбук и на Инстаграм профилот @ondejazzmeucoracao.

Во 2017 година, таа ги лансираше Tudo Nela Brilha и Queima , книга каде што ги спојува „песните за борба и љубов“ со автобиографска содржина.

Портрет на Рајан Леао.

Во моментов, дигиталниот инфлуенсер има повеќе од 400 илјадници следбеници кои се инспирирани од неговите публикации и помагаат да се објави неговата работа.

Приближувајќи се кон безброј искуства и ситуации, неговите стихови водат до длабоки размислувања за начинот на кој живееме и се поврзуваме еден со друг.

што е поглупава идеја

да мислиш дека е подобро да чувствуваш болка

отколку да не чувствуваш ништо

чувството го издигнуваме на толку погрешни нивоа

дека претпочитаме да се запалиме

да живееме со нашата празнина.

Tudo Nela Brilha e Queima (2017)

Милитант на црно феминизмот, авторот ја гледа поезијата како форма на комуникација со други жени. Препорачува да имаат верба во себе, да негуваат љубов кон себе и самоприфаќање , да бараат здрави средини каде што ќе се почитуваат и ќе можат да се развиваат.

Девојка,

за местата и луѓето:

ако не можете да бидете свои

одете си

7. Paulina Chiziane (1955)

Paulina Chiziane е мозамбиканска писателка која стана првата жена што објавила роман во својата земја, со Balada de Amor ao Vento (1990).

Мозамбик беше една од африканските земји колонизирана од Португалија, која остана под нејзина власт повеќе од 400 години, до 1975 година. Во текот на 60-тите, се појави Ослободителниот фронт на Мозамбик (ФРЕЛИМО), партија каде Паулина беше член.

Исто така види: Лифт Ласерда (Салвадор): историја и фотографии

Портрет на Паулина Чизиане.

Нејзините литературни дела се фокусираат на општествениот, политичкиот и културниот контекст на нејзината земја, која беше во граѓанска војна од 1977 до 1992.

Со векови, африканските жени беа претставени само преку европските дискурси кои овековечуваа лажни слики и негативни стереотипи.

Со писателите како Паулина Чизиане, овие жени станаа субјекти, а не само предмети на литературни творби. Авторката во своите дела размислува за положбата на женските фигури во тоа општество и потчинетоста на која тие се подложни.

Ги затвораме устата и душата. Дали имаме право да зборуваме? И колку и да го имавме, колку би вредело? Женскиот глас служи за затишје на децата во самрак. Женскиот збор не заслужува признание. Овде на југ, младите иницијативи ја учат својата лекција: да и веруваш на жена значи да си ја продадеш душата. Жените имаат долг, змиски јазик. Жената мора да слуша, исполнува, послуша.

Niketche (2002)

In Niketche (2002), една од нејзините најпознати книги, ако се фокусира на полигамијата, вообичаена практика во регионот.

Рами, наратор-протагонистка, ја раскажува приказната за нејзиниот живот со нејзиниот сопруг и неговите други жени. Имајќи го семејството како основна вредност, ваквиот начин на живеење и соочување со светот се чини дека ги сведува женските идентитети на обични сопруги и старатели.

Мајки, жени. Невидливи, но присутни. Здив на тишина што го раѓа светот. Ѕвезди што трепкаат на небото, засенети од проклетите облаци. Души кои страдаат во сенката на небото. Запечатениот сандак, скриен во ова старо срце, денеска малку се отвори за да ја открие песната на генерациите. Жени од вчера, денес и утре, пеејќи ја истата симфонија, без надеж за промена.

Никетче (2002)

8. Ноемиа де Соуса (1926 — 2002)

Ноемиа де Соуса била мозамбиканска поетеса, новинарка, преведувачка и активистка, запамтена како „мајка на мозамбиските поети“. За време на живеењето во Португалија, тој зазеде став против диктаторскиот режим на Салазар и на крајот мораше да ја напушти земјата.

Портрет на Ноемиа де Соза.

Тој соработуваше како новинар и поет, со повеќе весници и списанија. Во 2001 година, Здружението на писатели од Мозамбик ја лансираше антологијата Sangue Negro , која ја обединува поезијата што ја напишал помеѓу 1949 и 1951 година.

Неговите стихови одразуваат револт, замор и протести на колонизиран народ . Неговите зборови покажуваат силна општествена совест, осудувајќи го расизмот и дискриминацијататој живееше.

Лекција

Него го учеа во мисијата,

Кога беше мало момче:

„Сите ние сме Божји деца; секој човек

е брат на друг човек!“

Тие му го кажаа ова во мисијата,

кога беше мало момче.

Нормално ,

тој не секогаш остана момче:

тој порасна, научи да брои и чита

и почна да знае

подобро ова се продаде жена

̶ која е животот

на сите бедни.

И тогаш, еднаш, невино,

погледна во еден маж и рече: „Брате …“

Но, бледиот човек остро го погледна

со очите полни со омраза

и одговори: „Црнец“.

Црна крв ( 2001)

Неговата желба за слобода и надежта за подобри денови кои би донеле неизбежна социјална трансформација се секогаш очигледни.

Друга основна карактеристика на неговата работа е начинот на кој таа ги одразува вредностите и традициите на Мозамбик , промовирајќи ја ценењето на сопствената култура. Авторот стана огромна инспирација за неколку африкански и афро-потомци уметници.

Однесете ни сè,

но оставете ни ја музиката!

Однесете ни ја земјата во која ние сме родени,

каде што пораснавме

и каде за прв пат откривме

дека светот е вака:

шаховски лавиринт …

Отстранете ја сончевата светлина што нè грее,

твојата кингомбела лирика

во ноќите на мулато

на џунглата во Мозамбик

(таа месечина што нè посеа во срцето

апоезијата што ја наоѓаме во животот)

одземи ја колибата ̶ скромната колиба

каде што живееме и сакаме,

земи ја мачамбата што ни дава леб,

Отстранете ја топлината од огнот

(што ни е речиси сè)

̶ но не ја одземајте музиката!

Погледнете го читањето на песна „Молба“ од Емицида:

Емицида во молба од Ноемиа де Соуса - Сеск Кампинас

9. Алис Вокер (1944)

Алис Вокер е американска писателка и поетеса која многу се посветила на активизмот за граѓански права. За време на нејзината младост, поради расната сегрегација, таа учеше Батлер Бејкер средно училиште, училиште целосно црнечко.

Портрет на Алис Вокер.

Таа наскоро се вклучи во милитантност во движењето за граѓански права и заврши да биде прогонуван од групите на белата надмоќ, како што е Кју Клукс Кланот.

Ние не сме бели. Ние не сме Европејци. Црнци сме како Африканци. И ние и Африканците ќе работиме заедно кон една заедничка цел: подобар живот за црнците ширум светот.

The Color Purple (1983)

Во 1983 година, го лансираше своето најпознато дело, The Color Purple , епистоларен роман, составен од писма кои главниот лик, Сели, им ги пишува на Бога и на нејзината сестра.

Во оваа кореспонденција, која никогаш не пристигнува да биде испратена, нараторот-протагонист ги раскажува драматичните настани од нејзиниот живот. Од детството трпела сексуална злоупотреба од сопствениот таткобалерина.

Портрет на Маја Ангелоу.

Нејзиното книжевно дело е прилично големо, со неколку поетски книги, есеи, драми, филмови и седум автобиографии. Меѓу нив се издвојува Знам зошто птицата пее во кафезот (1969), во која авторката се фокусира на времињата од нејзиното детство и адолесценција.

Кога била дете, Маја Анџелоу била сексуално злоставувана од момчето на нејзината мајка и му кажала на нејзиното семејство. Криминалецот завршил убиен, а девојката била истрауматизирана, што довело до мутизам кој траел со години.

Контактот со литературата и поезијата бил нејзиниот пат на спас. Преку нејзините дела, таа размислуваше за општествени прашања како што се идентитетот, расизмот и махизмот.

Феноменална жена

Убавите жени прашуваат каде е мојата тајна

Не сум убава ниту моето тело е како модел

Но кога ќе почнам да им кажувам

Тие го сфаќаат она што го откривам како лажно

велам,

Тоа е на дофат на рацете,

Ширината на колковите

Ритамот на чекорите

Кривата на усните

Јас сум жена

Од феноменален начин

Феноменална жена:

Тоа сум јас

Исто така види: Музичка девојка од Ипанема, од Том Жобим и Винисиус де Мораес

Кога ќе влезам во соба,

тивко и безбедно

И еден маж кој се среќава,

Може да станат

Или да ја изгубат својата смиреност

И лебдат околу мене,

Како слатки пчели

велам,

Оган е во моите очи

Забитесветла,

Појасот што се ниша

Вибрантните чекори

Јас сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена:

Ова сум јас

Дури и мажите се прашуваат

Што гледаат во мене,

Тие го сфаќаат толку сериозно,

Но не, тие знаат да откријат

Која е мојата мистерија

Кога ќе им кажам,

сепак не гледаат

Тоа е сводот на мојот грб,

Сонцето во насмевката,

нишањето на градите

И благодатта во стилот

Јас сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена

Таков сум јас

Сега разбирате

Зошто не се поклонувам

Јас не врескам, не се возбудувам

Јас дури и не сум човек што зборува гласно

Кога ќе ме видиш како поминувам,

Бидете горди на вашиот изглед

Велам,

Тоа е ритамот на моите потпетици

Замавот на мојата коса

Дланката на мојата рака,

Потребата од мојата грижа,

Бидејќи сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена:

Тоа сум јас.

Извадок од поемата „Феноменална жена“

Маја Ангелоу беше една од првите авторки Афроамериканки кои пишуваа за нивните искуства. Таа стана голема инспирација за неколку генерации читатели, со пораки за самопочит, инклузивност и почит кон другите.

Промовирање на разбирањето и љубовта како начини за борба против незнаењето и стравот, Маја Ангелоу е икона на црна моќ и отпор .

Оставање ноќи на терор инаметнување молк што го доживуваме и антиинтелектуалистичка цензура во доминантно црни контексти кои треба да бидат место за поддршка (како простор каде што има само црнки), и тоа наметнување на молк што се случува во институции каде што се црните и обоените жени. се вели дека не можат целосно да се слушнат или слушаат бидејќи нивните дела не се доволно теоретски.

Во Нема ли да бидам жена? (1981), еден од неговите најпознати дела, а исто така и во теоретизациите произведени потоа, се одразува на социјалните движења и изградбата на црниот феминизам во Соединетите Држави.

Иако тој не го користи овој термин (кој го измисли Кимберле Crenshaw во 1989 година), она што тој го предлага е пресечна перспектива на угнетување , односно разбирање дека дискриминацијата се вкрстува и подобрува една со друга.

Од почетокот на мојата вклученост во женското движење , Ми пречеше инсистирањето на белите жени-ослободители за кои расата и сексот беа две посебни прашања. Моето животно искуство ми покажа дека двете прашања се неразделни, дека во моментот на моето раѓање, два фактори ја одредуваа мојата судбина, да се родам црнец и да се родам како жена.

Вистински визионер, ѕвончето опиша концепти кои дури сега почнуваат да бидат познати и разбрани од пошироката јавност. До денес, тоа продолжуванепроценливо, бидејќи произведуваше говори од местото на бразилскиот црнец кои ја разоткриваа дискриминацијата.

Авторката напиша и раскази, хроники и песни во неколку локални публикации. Неговата поезија, собрана во том Cantos à Beira-Mar (1871), изразува силна тага и незадоволство од патријархалното и робовладетелско општество.

Неодамна, со стогодишнината од Марија смрт Firmina dos Reis, направени се неколку реизданија на неговите дела. Имаше, исто така, настани и почит кон авторката, со кои се препознава нејзината основна улога во бразилската книжевна и социјална панорама.

Вашето име! тоа е мојата слава, тоа е мојата иднина,

Мојата надеж, а амбицијата е тој,

Мојот сон, љубов моја!

Неговото име ги штима жиците на мојата харфа ,

Ми го воздигнува умот и го опива

Со поетски мирис.

Твоето име! иако оваа моја душа талка

По пусти блата, - или медитира

Во карање на осаменоста:

Твоето име е мојата идеја - залудно ќе се трудам

Да украдам -мо некого од пазувите - џабе - повторувам,

Неговото име е моето милосрдие.

Кога бенефит ќе падне во мојот кревет,

Тој ангел Божји, блед и тажен

Крајниот пријател.

Во последниот здив, во екстремен здив,

Твоето име мора да ги изговара моите усни,

Вашето име во целост!

Извадок од песната „Твоето име“, Песни покрај морето (1871)

Слушајте ја подолу песната „Твоето име“ од Марија Фирмина дос Реискако еден од главните теоретичари на женското движење и црниот феминизам и присутен во дискусиите за културата на афро-потомок.

12. Чимаманда Нгози Адичи (1977)

Чимаманда Нгози Адичи е нигериска писателка и активистка која постигна огромен меѓународен успех и стекна нови читатели за современата африканска литература. Авторката објави поетско дело и уште едно театарско дело, но она што ја направи позната беше нејзината проза. Во 2003 година, тој го издаде Hibisco Roxo , неговиот прв роман, сместен во пост-колонијална Нигерија.

Портрет на Чимаманда Нгози Адичи.

Chimamanda исто така беше водечки говорник и говорник за феминизмот и женските права. Зборувајќи со жени и мажи и барајќи Да бидеме сите феминистки (2014), таа ги проблематизира причините и последиците од патријархалното општество .

Ако жената има моќ, зошто е потребно да се маскира дека имаш моќ? Но, тажната вистина е дека нашиот свет е полн со мажи и жени кои не сакаат моќни жени. Толку сме условени да мислиме дека моќта е мажествено што моќната жена се смета за аберација.

Во 2009 и 2012 година Чимаманда учествуваше во познатите Тед разговори со говорите „Опасноста на уникатни приказни“ и „Сите да бидеме феминистки“. Вториот заврши преобразен вокнига, објавена во 2014 година, и инспиративна поп-пејачка Бијонсе која употреби некои од нејзините најпознати фрази во песната Flawless (2013).

Ние ги учиме девојките да бидат самите да се намалат, да се намалат себеси, велејќи им: „Можете да бидете амбициозни, но не премногу амбициозни. Треба да се стремите кон успехот, но не премногу. Во спротивно му се закануваш на човекот. Ако сте хранител во семејството, преправајте се дека не сте, особено јавно. Во спротивно, ќе го омаловажите човекот“.

Видете исто така:

  • Големите бразилски писатели кои мора да се прочитаат
  • Рупи Каур: коментирани песни
Барав работа,

но секогаш бев препуштен.

Кажете му на бразилскиот народ

дека мојот сон беше да бидам писател,

но немав пари

да платам издавач.

Folha da Noite (1958)

Секогаш пишувајќи од сопствените искуства, тој раскажува расна и класна дискриминација, недостатокот на можности. Неговите пишувања коментираат за јазот што ги дели граѓаните од иста земја, во зависност од бојата на нивната кожа и каде се родени.

Збогум! Збогум, ќе умрам!

И ги оставам овие стихови на мојата земја

Ако имаме право да се преродиме

Сакам место, каде црно луѓето се среќни.

Извадок од песната „Многумина побегнаа да ме видат“

Прочитајте и: Каролина Марија де Хесус: животот и работата

3. Консеисао Еваристо (1946)

Консеисао Еваристо е еден од најголемите национални афро-бразилски автори. Членка на Бразилската академија на книжевноста, во нејзините поетски, фикција и есејски дела, вреднувањето на црната култура и анализата на бразилската социјална панорама се озлогласени.

Портрет на Консеисао Еваристо .

Ponciá Vicêncio (2003), едно од нејзините најпознати дела, го следи животот на главниот лик, потомок на робовите, од руралната средина до урбаната периферија .

Овој наратив на дијаспората предлага размислувања за сегашноста и минатото, оставајќи очигледно наследство на исклученост и маргинализација . милитант на движењатасоцијални прашања, Консеисао Еваристо, исто така, втиснува знаци на расна, класна и родова дискриминација на нејзината поезија.

Женски гласови

Гласот на мојата прабаба

ечи како дете

во оградите на бродот.

ехо тажалки

за изгубеното детство.

Гласот на баба ми

ечи на послушност

на белците кои поседуваат сè.

Гласот на мајка ми

тивко одекнуваше револт

во длабочините на туѓите кујни

под снопови

бели валкани алишта на луѓе

по правливата патека

кон фавелата.

Мојот глас сè уште

ечи збунети стихови

со рими на крв

и

глад.

Гласот на ќерка ми

ги собира сите наши гласови

се собира во себе

тивките неми гласови

задушиле во нивните грла.

Гласот на ќерка ми

ги собира во себе

говорот и делувањето.

Вчера – денес – сега.

Во гласот на ќерка ми

ќе се слушне резонанца

ехото на животната слобода.

Песни за сеќавање и други движења (2008)

Преиспитувајќи ја застапеноста на црните идентитети во националната литература, ги разоткрива предрасудите кои остануваат присутни во културата и имагинацијата на народот

Осогласувајќи ги нееднаквостите, го привлекува вниманието на ранливата ситуација на црните жени , истовремено угнетени од расизмот и махизмот во општеството.

Така, литературата на КонсеисаоЕваристо е синоним за репрезентативност, бидејќи преку него црна жена размислува за својата социјална состојба и вродените борби со кои се соочува.

Јас-Жена

Капка млеко

трча меѓу моите гради.

Крвава дамка

ме детализира меѓу моите нозе.

Половина изгризан збор

излегува од устата.

Нејасните желби инсинуираат надежи.

Јас-жена во црвените реки

го инаугурирам животот.

Со тивок глас

насилете ги тапанчињата на светот.

Предвидувам.

Предвидувам.

Пред да се живее

Пред – сега – што ќе дојде.

Јас, женско -матрица.

Јас, движечка сила.

Јас, жена

засолниште на семето

вечно движење

на светот.

Песни за сеќавање и други движења

4. Џамила Рибеиро (1980)

Џамила Рибеиро е бразилска писателка, академик, филозоф и активист. Таа стана озлогласена по нејзиниот придонес во социјалните движења кои се борат за правата на жените и црните граѓани.

Нејзината работа почна да се објавува на интернет , преку објавување текстови на различни платформи . Џамила, како и другите теоретичари, предлага кибернетичкиот простор да нуди алтернатива на медиумите кои ги репродуцираат предрасудите на општеството.

Портрет на Џамила Рибеиро.

Во нејзината прва книга, Што е место на говор? (2017), авторот го привлекува вниманието на тишината дека некои слоеви наопштеството се предмет. Бранејќи ја потребата за повеќе гласови и приказни во нашата култура, ја потврдува важноста да се оспори машко-белиот канон што преовладува.

Работата поставува прашања кој може да зборува во нашето општество, кој има правото гласот, постоењето, дискурсот како форма на моќ . Во исто време кога визијата на белиот човек се гледа како универзална, неколку идентитети продолжуваат да се префрлаат на местото на „другиот“.

Мојата секојдневна борба е да бидам препознаен како субјект, да го наметнам моето постоење во општество кое инсистира да го негира.

Џамила тврди дека секој поединец зборува од општествено место, од локација во структурите на моќта која споделува заеднички искуства. Оттука, ја нагласува важноста секој од нас, почнувајќи од местото каде што се наоѓаме, да размислуваме на кои начини можеме да придонесеме за поправедно општество, без предрасуди.

Како црна жена, повеќе не сака да биде предмет на проучување, но предмет на истражување.

Во нејзината втора книга, Кој се плаши од црниот феминизам? (2018), таа ги спојува текстовите што ги објавила, помеѓу 2013 и 2017 година, на блогот на списанието CartaCapital. Џамила во своите дела продолжува со размислувањата за процесите на замолчување наметнати на женската и црната популација, разговарајќи со современите автори и коментирајќи актуелни случаи.

Подолу погледнете го предавањето на авторот навеличественост!

Бидејќи црната коса не е само отпорна,

Таа е отпор.

Извадок од песната „Менина Меланина“

Пишување на теми како како угнетување на жените, расна дискриминација и култура на силување, го гледа поетското творештво како оружје за борба против предрасудите и незнаењето.

Нејзините песни промовираат самопочит, отпор и црна моќ, со зборови на инспирација и социјална трансформација.

Гледам дека ние црните девојки

Имаме очи како ѕвезди,

кои понекогаш си дозволуваат да бидат соѕвездија

Проблемот е само дека отсекогаш ни го одземале благородништвото

Тие се сомневаа во нашите науки,

А оние кои одеа по заменката височество

Денес, за да преживеат, тие се останавме со работата на слугинката casa

Потребно е да се потсетиме на нашите корени

црното семе на матричната сила што никнува во насмевка!

Наречени раце, навистина тела со лузни

Но, чијшто сè уште се спротивставува.

И не се откажувај од црното, не се откажувај!

Задржи ја вербата каде што ти одговара

Биди спиритист, будист, на Кандомбле.

Да, твојата желба за промена,

Магијата што го носи твојот танц,

Тоа ќе те држи на нозе.

Извадок од песната „Не се откажувај од црно, не се откажувај!“

Подолу погледнете го видеото Мисли големо што поетот го направи партнерски со Фондацијата Telefônica:

Think Big - Мел Дуарте - целосна верзија

6. Рајан Леао (1989)

Рајн Леао е поет, учител и активист
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.