Песна Или ова или она, Сесилија Меирелес (со интерпретација)

Песна Или ова или она, Сесилија Меирелес (со интерпретација)
Patrick Gray

Поемата Или ова или она , вклучена во истоименото дело, објавено во 1964 година, е една од најголемите креации на Сесилија Меирелес (1901-1964) и зборува за тешкотијата на избирање помеѓу две (или повеќе) опции.

Секој избор значи загуба, а тоа е тешкиот заклучок што бразилскиот поет им го дава на децата.

Песна Или ова или она во целост

Или ако има дожд и нема сонце,

или ако има сонце и нема дожд!

Или ставаш ракавица и не не ставај го на прстенот,

или го ставаш прстенот и не ставај ја ракавицата!

Кој ќе се качи во воздух, не останува на земја,

кој останува на земја не се крева во воздух .

Голема штета што не можеш

да бидеш на двете места истовремено!

Или ги штедам парите и не ги купувам бонбоните,

или ги купувам бонбоните и ги трошам парите.

Или ова или она: или ова или она…

а јас живеам избирајќи цел ден!

Не знам дали се шегувам, не знам дали учам,

ако избегам или биди смирен.

Но сè уште не можев да разберам

што е подобро: дали е ова или она.

Исто така види: 10 главни дела на Алеијадињо (коментирани)

Анализа и интерпретација на песната Или ова или дека

Напишана за деца, песната Или ова или она зборува за важноста на изборот и се поистоветува со неодлучната состојба на детето.

Стиховите покажуваат како изборот е задолжителен, неизбирањето е веќе правење избор, не е можнода избегаме од ситуациите што се појавуваат во нашиот секојдневен живот.

Затоа, живеењето е избор за различни патишта, а тоа е тешкотијата од која не може да се избега, што Сесилија Меирелес им ја покажува на младите читатели.

Поемата генерира идентификување со детето , кое како што расте почнува да се запознава со животните дилеми: игра или учење? Трчајте или останете смирени?

Преку поезијата, читателот станува свесен дека, многу пати, е неопходно да се откажете од она што го сакате во име на нешто друго што исто така го сакате. Често се наоѓаме во ситуации кога треба да жртвуваме нешто за да ја добиеме другата хипотеза.

Стиховите на Сесилија Меирелес имаат важна дидактичка функција и ги учат најмалите - исто така ја искористуваат можноста да ги потсетиме возрасните - дека мораме да прифатиме дека, при изборот, секогаш ќе го изгубиме она што не е избрано.

Изборот, според тоа, на одреден начин е синоним за страдање, и Или ова или она ни помага да ја прифатиме некомплетноста, да го обработиме недостатокот и да прифатиме дека не можеме да имаме се што сакаме .

Преку поезијата детето со практични примери ги разбира последиците на изберете: „ја ставаш ракавицата и не го ставаш прстенот / или го ставаш прстенот и не ја ставаш ракавицата!“. Малите ситуации, како што е потребата да се избере ракавица или прстен, илустрира една од многутетешкотии со кои ние читателите ќе наидеме штом ќе станеме од креветот.

Примерите дадени од Сесилија Меирелес се намерно илустративни, многу визуелни и секојдневни (присутни во универзумот на детството). Тие се елементи со кои секое дете може брзо да се поврзе, олеснувајќи го неговото разбирање на дилемата што се воведува.

Слушајте ја песната Или ова или она рецитирано

Quintal da Cultura - Ou ова или она - 10/05/12

Книга Или ова или она

Започна во 1964 година, книгата Оу ова или она обединува 57 песни. Делото е класика на бразилската литература за деца која минува низ генерации.

Во збирката, Сесилија Меирелес - која беше учителка во градинка - си игра со зборовите и подарува светот на децата од лесен и едноставен поглед.

Песните носат секојдневни и практични примери со кои децата лесно можат да се поврзат.

Друг заеднички елемент во ваквите различни креации е тоа што во сите песни има многу употреба на повторување и се прави обид да се постигне музичност со цел да се олесни меморирањето.

Или овој или оној зборува за инфантилниот универзум: игрите, односот меѓу децата, игрите, дилемите кои се претставени. И покрај тоа што има многу светли теми, делото исто така не бега од комплицирани теми како што се осаменоста, стравот имака. Иако овие се тешки прашања што треба да се решат со децата, темите се претставени со деликатес, што ја олеснува апсорпцијата.

Книгата е исто така богата бидејќи обединува неколку жанрови на композиции како приспивни песни, расадници и блокбастери . јазици.

Исто така види: Историја и еволуција на фотографијата во светот и во БразилPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.