Крај на светот Жена од Елза Соарес: ​​анализа и значење на песната

Крај на светот Жена од Елза Соарес: ​​анализа и значење на песната
Patrick Gray

Mulher do Fim do Mundo е песна од 2015 година, вклучена во првиот албум со нови песни на Elza Soares, 34-ти албум во нејзината кариера, A Mulher do Fim do Mundo .

Елза Соарес - Жена од крајот на светот (официјален клип)

Текст:

Мојот плач не е ништо друго освен карневал

Тоа е солза самба на врвот на стапалата

Толпата напредува како дожд

Ме фрла по авенијата не знам која е

Пират и Супермен пеат на топлина

Жолта риба ми ја бакнува раката

Крилјата на ангелот се отпуштаат на земја

На дождот од конфети ја оставам мојата болка

На авенијата што ја напуштив тоа е таму

Црната кожа и мојот мир

Ги оставив таму на авенијата

Исто така види: 8 главни дела на архитектот Оскар Нимаер

Моја забава, мое мислење

Моја куќа, мојата осаменост

Играв од врвот на третиот кат

Си го скршив лицето и се ослободив од остатокот од овој живот

На авенијата трае до крај

Жена на крајот на светот

Јас сум и ќе пеам до крај

Исто така види: Анализа на независност или смрт (О Грито до Ипиранга)

Мојот плач не е ништо друго освен карневал

Тоа е самба солзи на прсти

. рака

Крилјата на ангелот отпуштени на земја

На дождот од конфети ја оставам мојата болка

На авенијата ја оставив таму

Црната кожа и мојот мир

На авенијата ја оставив таму

Моја треска мое мислење

Моја куќа моеосаменоста

Ја фрлив од врвот на третиот кат

Си го скршив лицето и се ослободив од остатокот од овој живот

На авенијата трае до крај

Жена на крајот на светот

Јас сум и ќе пеам до крај

Сакам да пеам до крај

Да пеам до крајот

Ќе пеам до крај ќе пеам

Ќе пеам до крај

Јас сум жена од крајот на светот

Ќе, ќе пеам, нека пеам до крај

Ќе пеам до крај, сакам да пеам

Сакам да пеам Ќе пеам до крај

Ќе пеам, да пеам до крај

Анализа и интерпретација

Во песната Mulher do Fim do Mundo зборува за себе, и кажува приказна за надминување и преживување во средината на хаосот и еуфоријата, симболизирана со карневалот.

Мојот плач не е ништо друго освен карневал

Тоа е самба солзи на прсти

Толпата напредува како невреме

Ме фрла на авенијата што не ја знам квалитетна

Првата строфа започнува со претставување на стратегијата на отпорот на оваа женска фигура, трансформацијата на страдањето во радост, во прослава . Оваа идеја е метафоризирана со сликата на солзата која се претвора во самба, во танцување, на прсти.

За време на карневалскиот период луѓето ги окупираат улиците во толпа, во атмосфера на конфузија и славење во која оваа жена е лансирана.

Пиратот и Супермен ја пеат топлината

Жолта риба ми ја бакнува раката

Крилјата наангел опуштен на подот

На дождот од конфети ја оставам мојата болка

Известувајќи ги фантазиите на присутните – „Пират“, „Супермен“, „жолта риба“ – , втората строфа го опишува веселбата што се доживува на улиците. Прикажува и апокалиптично сценарио со ликот на ангелски крилја на подот на авенијата.

Со стихот „Во дождот од конфети ја оставам мојата болка“ доаѓа идејата за катарза, која беше веќе погоди во претходната строфа . Така, карневалот се појавува како време на ослободување, во кое можеме да се ослободиме од страдањето.

На авенијата го оставив таму

Црната кожа и мојот мир

На авенијата ја оставив таму

Моја забава, мое мислење

Мојата куќа, мојата осаменост

Играв од врвот на третиот кат

На прославата, која ја слават сите бразилски луѓе, претставува период од годината кога некои од социјалните проблеми и проблемите со дискриминацијата (на пример, расните) се ставени на пауза. Заедно, сите одат во треска, без разлика на неправдите што ги окупираат преостанатите денови од годината.

На авенијата, жената веќе не е сама („мојата осаменост / играв од врвот на третата кат"), заборави на изолацијата и болката, се придружува на толпата и слави.

Го скршив лицето и се ослободив од остатокот од овој живот

На авенијата трае до крај

Жена на крајот на светот

Јас сум и ќе пеам до крај

Претпоставувајќи ги сите порази што ги претрпел („Quebrei a cara“), тој подвлекува дека тој успеаиздржи и надмини ги сите тешкотии („Се ослободив од остатокот од овој живот“). На крајот останува таа, силна, Жената од крајот на светот која ја гледа апокалипсата и преживува, дава отпор.

Сакам да пеам до крај

Дозволете ми да пеам до крај

Ќе пеам до крај

Ќе пеам до крај

Јас сум жена од крајот на светот

Јас ќе, ќе пеам, нека пеам до крај

Ќе пеам до крај, сакам да пеам

Сакам да пеам ќе пеам до крајот

Ќе пеам, да пеам до крај

Последните строфи ја повторуваат идејата дека оваа жена сака и ќе пее „до крај“, истакнувајќи го нејзиниот умор, но и нејзината тврдоглавост, нејзината издржливост да продолжи да ја трансформира болката во радост додека животот не заврши.

Елза Соарес, жената на крајот на светот

Елза Соарес, кума на тапаните на училиштето за самба Mocidade Independente, 2010 година.

Елза Соарес е родена во Рио де Жанеиро, на 23 јуни 1937 година. Животот во сиромаштија ја принудил да работи уште од детството; на тринаесет години била мажена. Кога имал четиринаесет години, неговото прво дете починало. На петнаесет години, втората почина.

На млада возраст, таа стана вдовица, сама одгледа пет деца и работеше како слугинка, иако продолжи да го остварува својот сон да биде пејачка.

<0 Дури и кога ја достигна славата, продолжи да мора да ги надминува пречките како што е јавното мислење декаго осуди нејзиниот брак со фудбалерот Гаринча, бидејќи тој се разделил од сопругата некое време претходно.

Заедницата меѓу двајцата родила син, но завршила лошо, со епизоди на насилство од страна на сопругот алкохоличар и посесивен. Кога нивниот син починал, години подоцна, во сообраќајна несреќа, Елза влегла во надолна спирала, дури и се обидувала да се самоубие.

И покрај тоа, и по надминувањето на толку многу пречки и трауматски епизоди, радоста во живо од Елза продолжува да биде озлогласена, секогаш ја краси својата публика со заразна насмевка.

Со успешна кариера која трае неколку децении и откако беше избрана, од радио Би-Би-Си во Лондон, за бразилска пејачка на милениумот, во 1999 година, Елза продолжува да се издигнува од пепелта и да создава музика која освојува нова публика.

Значењето на песната

Елза Соарес во 2015 година, кога го издаде албумот A Mulher do Fim do Mundo .

Иако текстот на песната е напишан од Алис Кутињо и Ромуло Фроес, се чини дека е тесно поврзана со животот на Елза Соареш и пораката што пејачката сака да ја пренесе на светот.

Со седумдесет и осум години, за прв пат лансира албум со необјавени теми: таа има свој глас, можност да ја раскаже својата приказна.

Црна и моќна жена, која претрпе неколку предрасуди и мораше да се бори на секој чекор од патот, е синоним за сила иженски отпор. Така, среде сиот хаос, Жената од крајот на светот танцува меѓу урнатините и продолжува да стои, пеејќи до последен момент.

Запознајте ја и вие
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.