10 детски песни од Маноел де Барос за читање со деца

10 детски песни од Маноел де Барос за читање со деца
Patrick Gray

Поезијата на Маноел де Барос е направена од едноставни нешта и „безимени“ работи.

Писателот, кој своето детство го поминал во Пантанал, израснал среде природата. Поради ова, тој во своите текстови ја внесе целата мистерија на животните и растенијата.

Неговото пишување ги маѓепсува луѓето од сите возрасти, имајќи врска, пред сè, со детскиот универзум . Писателот успева да ги прикаже своите размислувања за светот преку зборови на имагинативен и чувствителен начин.

Избравме 10 песни од овој голем автор за да ги прочитате на најмалите.

1 . Пеперутки

Пеперутките ме поканија кај нив.

Инсектичката привилегија да бидам пеперутка ме привлече.

Секако дека би имал поинаков поглед на луѓе и нешта.

Замислив дека светот виден од пеперутка сигурно ќе биде

свет без песни.

Од таа гледна точка:

Видов дека дрвјата се покомпетентни во зори од мажите.

Видов дека попладневните часови подобро ги користат чапјите отколку мажите.

Видов дека водите имаат повеќе квалитет за мир од мажите.

Видов дека ластовиците знаат повеќе за дождот отколку научниците.

Можев да раскажам многу работи иако можев да видам од гледна точка на

пеперутка.

Таму дури и мојата фасцинација беше сина.

Маноел де Барос ја објави оваа песна во книгата Фотографски есеи , објавена во 2000 година.на отпадот покажува поет чија карактеристика е да „собира“ неважни работи.

Тој ги цени овие работи, сметајќи ги баналните настани од природата за вистинско богатство. Така, тој ја отфрла технологијата во корист на животните, растенијата и органските елементи.

Друга важна точка од текстот се занимава со скапоценоста на тишината , толку ретка во големите урбани центри. Овде тој ја покажува својата намера да ги користи зборовите како алатки за да го каже „неискажливото“, создавајќи кај читателите внатрешен простор за размислување за постоењето.

9. Бог рече

Бог рече: Ќе ти поправам подарок:

Ќе ти припаднам на дрво.

И ти припаѓаше на јас.

Го слушам парфемот на реките.

Знам дека гласот на водите има син акцент.

Знам да ставам трепки во тишините .

За да ја најдам сината боја што ја користам

Едноставно не сакам да паднам во здравиот разум.

Не сакам добра причина за нештата.

Ја сакам магијата на зборовите.

Песната во Прашањето е дел од проектот Библиотеката на Маноел де Барос , збирка од сите дела на поетот, лансирана во 2013.

Во текстот авторот манипулира со зборовите, внесувајќи нови значења и изненадувајќи го читателот. читател со комбинирање на различни сензации во истата реченица, како во случајот „слушање на парфемот на реките“ . Маноел многу го користи овој ресурс на синестезија во своите дела.

Поемата се приближуваод детскиот универзум, бидејќи сугерира фантастични сцени што те доближуваат до природата, дури и врска со игри, како во стихот „Знам да ставам трепки во тишините“.

10. Вежби за да се биде дете

Везење од жени од Минас Жераис, што ја илустрира корицата на книгата Вежби за да се биде дете

На аеродромот момчето праша:

-Што ако авионот удри во птица?

Таткото беше криво и не одговори.

Момчето повторно праша:

-Што ако авионот удри во тажна птица?

Мајката имаше нежност и мислеше:

Зарем апсурдите не се најголемите доблести на поезијата?

Може ли да не се глупостите повеќе натоварени со поезија отколку со здравиот разум?

Кога се извлече од гушењето, таткото размислуваше:

Секако, слободата и поезијата ги учиме од деца.

И стана.

Оваа песна е дел од книгата Exercícios de ser дете , од 1999 година. Еве, Маноел де Барос на неверојатен начин ја разоткрива наивноста и детската љубопитност преку дијалогот помеѓу детето и неговите родители.

Момчето поставува прашање кое е многу релевантно во неговата имагинација, но затоа што тоа е нешто што не загрижува за возрасни, завршува со изненадување.

Меѓутоа, детето инсистира, сакајќи да знае што ќе се случи ако авион се судри со тажна птица на сред лет. Мајката тогаш разбира дека тоаљубопитноста донесе и голема убавина и поезија.

Маноел де Барос местеше за деца

Некои песни од писателот беа претворени во песни за деца преку проектот Crianceiras , од музичарот Марциус од Камило. Тој помина 5 години проучувајќи ја работата на поетот за да ги создаде песните.

Погледнете еден од клиповите од проектот направен со техниката на анимација.

BERNARDO CRIANCEIRAS

Кој беше Маноел де Барос?

Маноел де Барос е роден на 19 декември 1916 година во Кујаба, Мато Гросо. Дипломирал право во Рио де Жанеиро во 1941 година, но веќе во 1937 година ја објавил својата прва книга со наслов Poemas Conceidos Sem Sin .

Во 60-тите почнал да се посветува на неговата фарма во Пантанал и, од 1980-тите, тој е препознаен од јавноста. Писателот имаше интензивна продукција, објавувајќи повеќе од дваесет книги во текот на неговиот живот.

Во 2014 година, по операцијата, Маноел де Барос почина, на 13 ноември, во Мато Гросо до Сул.

Книги од Маноел де Барос наменети за деца

Маноел де Барос пишувал за секакви луѓе, но неговиот спонтан, едноставен и фантастичен начин на гледање на светот завршил со детска публика. Како резултат на тоа, некои од неговите книги се реиздадени за деца. Меѓу нив:

 • Вежби за да се биде дете (1999)
 • Песни фатени во говор на Жоао (2001)
 • Песни на јазикот на Бринчар (2007)
 • The Dawn Maker (2011)

Не застанувај тука, прочитај исто така :

  писател не поканува да го замислиме светот преку „изгледот“ на пеперутките.

  А како би изгледал тој? Според авторот, би било да се гледаат работите на „инсектален“ начин. Овој збор не постои во португалскиот јазик, тој е измислен термин и името неологизам е дадено на овој тип на творештво.

  Маноел де Барос многу го користи овој ресурс во своето пишување да постигне сензации за именување кои се уште не се дефинирани.

  Тука, тој доаѓа до некои „заклучоци“ преку својот субјективен и речиси етеричен изглед. Можеме да кажеме дека авторот во основа покажува интелигенција и мудрост на природата многу поголема од онаа на луѓето, кои често забораваат дека се дел од природата.

  2. Момчето што носеше вода во сито

  Уметност изработена од везери од Минас Жераис, групата Matizes Dumont, која ја илустрира книгата Вежби за да се биде дете

  Имам книга за водата и момчињата.

  Повеќе ми се допадна момчето

  кој носеше вода во сито.

  Мама рече дека носи вода во сито

  тоа беше исто како да крадеш ветер и

  да истрчам со него за да им покажеш на браќата.

  Мајката рече дека е исто

  како собирање трње во вода.

  Исто како одгледување риба во џеб.

  Момчето беше претворено на глупости.

  Сакав да ги поставам темелите

  од куќа на роси.

  Мајката забележала дека на момчето

  му се допаѓапразна, отколку полна.

  Тој велеше дека празнината е поголема, па дури и бесконечна>бидејќи сакал да носи вода во сито.

  Со текот на времето открил дека

  пишувањето би било исто

  како и носењето вода во сито.

  0>Во пишувањето момчето видело

  дека е способно да биде почетник,

  монах или просјак во исто време.

  Момчето научило да користи зборови.

  Тој виде дека може да прави пералтации со зборови.

  И почна да прави пералтации.

  Можеше да го промени попладнето со тоа што ќе врне.

  Момчето правеше чуда.

  Исто така види: Бакурау: анализа на филмот на Клебер Мендонса Фиљо и Хулиано Дорнелес

  Тој дури и расцути камен.

  Мајката нежно го поправа момчето.

  Мајката рече: Сине мој, ќе одиш да бидеш поет!

  Ќе бидеш поет! 1>

  а некои луѓе ќе те сакаат за твоите глупости!

  Оваа прекрасна песна е дел од книгата Вежби за да се биде дете , објавена во 1999 година. Преку текстот, ние влезете во психолошкиот, фантастичен, поетски и апсурден универзум на едно дете.

  Момчето кое носеше вода во сито ги раскажува пералтациите на едно момче кое сакало да прави работи кои се сметаат за нелогични, но кои за него имаше друго значење. За него, таквите грешки беа дел од поголем, фантастичен систем на игри што му помогнаа да го разбереживотот.

  Во песната го воочуваме љубовниот однос на мајката со нејзиното потомство. Отпрвин, таа тврди дека „носењето вода во сито“ било бесмислено, но подоцна ја сфаќа трансформативната и имагинативната моќ на оваа акција.

  Мајката потоа го охрабрува својот син, кој со текот на времето открива и пишување. Таа вели дека момчето ќе биде добар поет и ќе направи разлика во светот.

  Во оваа песна може да сметаме дека, можеби, ликот е самиот автор, Маноел де Барос.

  3. Те сакам

  Светлиот и мек

  сончев зрак

  заоѓа во реката.

  Прави последователен сјај…

  0>Од дрвото евола

  жолто, од врвот

  те видов-шапка

  и, со скок

  слетува свиткан

  кај чешмата

  го капе ловорото

  заплеткано крзно...

  Тресејќи, оградата

  веќе се отвори, и суша.

  Песната за која станува збор е дел од книгата Копендиум за употреба на птици , издадена во 1999 година. Во овој текст, Маноел опишува една буколична и сосема вообичаена сцена на благосостојба. ја видов како се капе во доцните попладневни часови.

  Авторката, преку зборови, нè наведува да замислиме и да размислуваме за вообичаен настан, но неверојатно убав.

  Оваа мала песна може да им се чита на децата како начин да се поттикне имагинацијата и да се цени природата и едноставните нешта, ставајќи нè сведоци на убавините на светот .

  4. Мал свет I

  СветотМојата е мала, господине.

  Има река и неколку дрвја.

  Нашата куќа е изградена со грбот кон реката.

  Мравките ги исекоа грмушките од розите на бабата.

  На задниот дел од дворот има момче и неговите прекрасни лименки.

  Сè на ова место е веќе посветено на птиците.

  Овде, ако хоризонтот поцрвене малку,

  бубачките мислат дека се во огнот.

  Кога реката почнува риба,

  ме храни.

  Ме жаби .

  Тој ме дрва.

  Попладне еден старец ќе свири на својата флејта за да ги преврти

  зајдисонцата.

  Мал свет е содржан во Книга на Игнорама , од 1993 година. Уште еднаш, Маноел де Барос нè поканува, во оваа песна, да го запознаеме неговиот простор, неговиот дом, неговиот двор.

  Тоа е природен универзум , полн со едноставност, растенија и животни, кој авторот успева да го претвори во волшебна средина на контемплација, па дури и благодарност.

  Во текстот главниот лик е самиот свет. Момчето за кое станува збор изгледа споено со природата, а авторот подоцна се појавува и потопен на ова место, интензивно погоден од креативната сила на животните, водите и дрвјата.

  Децата можат да се поистоветат со предложеното сценарио и да ја замислат бабата , момчето и старецот, фигури кои можат да донесат спас и предлог за едноставно детство и некомплицирано.

  5. Бернардо е речиси дрво

  Бернардо е речиси дрводрво

  Неговата тишина е толку гласна што птиците слушаат

  оддалеку

  И доаѓаат да се качат на неговото рамо.

  Неговото око ги обновува попладневните часови.

  Чувајте ги вашите работни алатки во стар багажник;

  1 отворач за зори

  1 шушкав клинец

  1 смалувач на река - e

  1 носилка на хоризонтот.

  (Бернардо успева да го истегне хоризонтот користејќи три

  нишки од пајажина. Работата е добро испружена.)

  Бернардо ја нарушува природата :

  Неговото око го зголемува зајдисонцето.

  (Може ли човекот да ја збогати природата со својата

  нецелосност?)

  Во Книгата на Игнорасас , од 1993 г. , Маноел де Барос ја вклучил песната Бернардо е речиси дрво . Во него ликот Бернардо носи таква блискост со природата и чувство за перцепција на целината, што е речиси како самиот тој да е претворен во дрво.

  Маноел следи плодна врска помеѓу работата и контемплацијата , давајќи ѝ должно значење на творечката безделничење и мудроста стекната од контактот со природните нешта.

  Во песната имаме чувство дека ликот е дете. Меѓутоа, во реалноста, Бернардо бил вработен во фармата на Маноел. Едноставен селанец кој интимно ги познавал реките, хоризонтите, изгрејсонцата и птиците.

  6. Девојчето за летање

  Во старите денови беше на фармата на татко ми

  Јас ќе имав две години; брат ми, девет.

  Мојбрат прикован за гајба

  две тркала од лименки од гуава.

  Одевме на пат.

  Тркалата се нишаа под гајбата:

  Едно погледна кон другиот.

  Кога беше време за одење

  тркалата се отворија кон надвор.

  Така што колата се влечеше по земја.

  Седев внатре во гајба

  со свиткани нозе.

  Се преправав дека патувам.

  Брат ми ја повлече гајбата

  за јаже ембира.

  Ама количката рекоа дека ја влечат два вола.

  Им заповедав на воловите:

  - Леле, Маравила!

  - Оди напред, Редомао!

  Брат ми ми велеше

  да внимавам

  зашто Редомао беше чеша.

  Цикадите се стопија попладнето со нивните песни.

  Мојот брат сакаше да стигне до градот наскоро -

  Бидејќи таму имаше девојка.

  Девојката на брат ми му подметна треска на телото.

  0>Така направи.

  На пат, претходно, требаше

  да преминеме измислена река.

  На преминот количката потона

  и воловите се удавија .

  Не умрев затоа што е измислена реката.

  Секогаш стигнувавме само до крајот на дворот

  А брат ми никогаш не виде неговата девојка -

  За која се вели дека на нејзиното тело има треска. во 1999 година. Кога ја читавме оваа песна, патувавме заедно со девојчето и нејзиниот брат и влеговме во сеќавањата на нејзиниот првдетството.

  Тука се раскажува игра со имагинација во која малото девојче го носи во гајба нејзиниот постар брат. Поетот успева да состави сцена на забава од детството прикажувајќи ја имагинацијата на децата, кои живеат вистински авантури во нивните внатрешни светови, но во реалноста само го преминуваа дворот.

  Маноел де Барос воздигнува, со оваа песна , креативниот капацитет на децата на друго ниво. Чувството на љубов писателот го прикажува и наивен начин, со суптилна убавина, преку девојката на неговиот брат.

  7. Создавачот на зората

  Лош сум во машинските третмани.

  Немам апетит за измислување корисни работи.

  Цел живот јас“ сме конструирале само

  3 машини

  Какви и да се:

  Мала рачка за заспивање.

  Создавач на зората

  за употреба на поети

  И маниока платина за

  Фордеко на брат ми.

  Само што освоив награда од

  автомобилската индустрија за маниоката Платинум.

  Мнозинството

  од властите на доделувањето ме поздравија како идиот.

  За што бев донекаде горд.

  И славата устоличена засекогаш

  во моето постоење.

  Исто така види: 26 најдобри акциони филмови за гледање на Нетфликс

  Во оваа песна, објавена во книгата Зорачот , во 2011 година, поетот го поткопува значењето на зборовите и гордо го прикажува својот дар за работи„бескорисни“ .

  Тој ни кажува дека неговите единствени „пронајдоци“ биле фантастични предмети за подеднакво утописки цели. Маноел успева да го усогласи практичниот карактер на алатите и машините со имагинативната аура која се смета за излишна.

  Сепак, важноста што авторот им ја дава на овие бескорисни работи е толку голема што смета дека е комплимент да се нарече „идиот“ во ова општество..

  8. Фаќачот на отпад

  Јас користам зборови за да ги составам моите тишини.

  Не сакам зборови

  уморни од информирање.

  Им давам поголема почит

  на оние кои живеат со стомак на земја

  како вода, камени жаби.

  Добро го разбирам акцентот на водата

  Почитувам неважни работи

  и неважни суштества.

  Повеќе ги ценам инсектите отколку авионите.

  Повеќе ја ценам брзината

  на желките од онаа на проектилите.

  Имам во мене доцнење во раѓањето.

  Опремен сум

  да сакам птици.

  Имам многу да бидам среќен поради тоа.

  Мојот двор е поголем од светот.

  Јас сум фаќач на отпад:

  Сакам остатоци

  како добри муви.

  Би сакал мојот глас да има

  формат за пеење.

  Бидејќи не сум од информатичката технологија:

  Јас сум од изум.

  Јас го користам зборот само за да ги составам моите тишини.

  Песна извлечена од Измислени сеќавања: како детства од де Маноел де Барос , од 2008 година. Фаќачот
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.