Басна Лисицата и грозјето (со морално, објаснување и потекло)

Басна Лисицата и грозјето (со морално, објаснување и потекло)
Patrick Gray

Класичната басна за лисицата и грозјето ги храни генерациите служејќи не само како извор на забава, туку и на учење.

Во кратката приказна, прераскажана од големи имиња како Езоп и Ла Фонтејн и секогаш глуми нерешена лисица, малите се запознаваат со темите на алчност, завист и фрустрација.

Басната за лисицата и грозјето (верзија на Езоп)

Лисица пристигнувајќи до една лоза, ја виде натоварена со зрело и убаво грозје и го посакуваше. Почна да прави обиди да се искачи; сепак, бидејќи грозјето беше високо, а искачувањето беше стрмно, колку и да се трудеше не можеше да го достигне. Потоа рече:

- Ова грозје е многу кисело и може да ми ги извалкаат забите; Не сакам да ги берам зелени, бидејќи не ми се допаѓаат така.

И со тоа си замина.

Морал на приказната

Предупреден човеку, работи што не можеш да ги постигнеш, мора да покажеш дека не ги сакаш; тој што ги прикрива своите маани и не им се допаѓа, не им угодува на оние што му посакуваат зло, ниту не ги сака оние што му посакуваат добро; и дека тоа е точно во сите нешта, тоа има повеќе место во браковите, дека е малку да ги посакуваш без да ги имаш, и паметно е да му покажеш на мажот дека не се сеќава, дури и ако многу ги посакува.

Басна преземена од книгата Езопските басни , преведена и адаптирана од Карлос Пинеиро. Publifolha, 2013.

Дознајте повеќе за приказната за лисицата и грозјето

АБасната за лисицата и грозјето е препишувана многу пати во текот на вековите и во различни делови на светот.

Најпознатите верзии биле оние напишани од Езоп (најстарата верзија), Ла Фонтен и Федр.

Во Бразил, националните верзии кои влегоа во колективната имагинација беа оние на Милор Фернандес, Монтеиро Лобато, Жо Соарес и Рут Роча.

Секој автор го даде својот личен допир при составувањето на соодветните морали. иако практично сите се вртат околу истата тема на разочарување поради неможноста да се има она што го сака.

Верзиите на моралот на различните автори

Во една од верзиите на Езоп моралот е краток:

Лесно е да се презира она што не може да се постигне.

и го нагласува ставот на лисицата која, со оглед на условите што му се поставени, го обезвреднува неговиот предмет на желба (грозјето

Во верзијата на Федр, пак, авторот го користи примерот на лисицата за да го генерализира однесувањето на мажите и да го привлече вниманието на реакцијата што ја имаме наспроти разочарувањето:

Исто така види: 10 песни за разбирање на конкретна поезија

Оние кои ги прекоруваат оние кои го проколнуваат она што не можат да го направат, во ова огледало ќе мора да се погледнат себеси, свесни дека го презираат добриот совет.

Верзијата на Ла Фонтен, пак, ја следи истата линија како и Федрос. и во попроширено ја доближува приказната до настани што можат да се случат во нашиот секојдневен живот, нагласувајќи дека многумина од нас се однесувааткако лисицата во приказната:

И колкумина се такви во животот: го презираат, обезвреднуваат она што не можат да го добијат. Но само мала надеж, минимална можност да видат, како лисицата, муцката. Погледнете наоколу, ќе ги најдете во голема количина.

Бразилските верзии, од Монтеиро Лобато и Милор Фернандес, се многу пократки.

Првата резимира со неколку зборови кои се дел од нашата популарна имагинација:

Оние кои презират сакаат да купуваат.

Мил Фернандес се одлучи за пофилозофски морал и со малку погусто читање:

Фрустрацијата е добра форма на расудување како и секоја друга.

Што е басна?

Басните, во однос на форматот, генерално се поделени на два дела: опис на приказната и морална .

Тие истовремено служат како забава додека исполнуваат дидактичка/педагошка улога и стимулираат размислување.

Исто така види: Скалила до рајот (Лед Цепелин): превод на значење и стихови

Овие раскази, воопшто , зборува за осудувачко однесување - мали и големи неправди - и етички прашања кои допираат до секојдневните ситуации.

Кои се ликовите во басните?

Басните се кратки алегориски приказни, главно главни ѕвезди или неживи суштества кои зборуваат, кои носат морал или учење.

Главните ликови на овие кратки наративитоа се: лавот, лисицата, цикадата, магарето, врана, глувчето и зајакот.

Животните претрпуваат антропоморфоза во приказните и се однесуваат како луѓе преку ресурсот на персонификација. Тие се симболи на човечки доблести и недостатоци .

Потеклото на басните

Зборот басна доаѓа од латинскиот глагол fabulare , што значи кажи, раскажува или разговара.

Потеклото на басните не е прецизно познато бидејќи тие првично биле обележани со оралност и затоа биле пренесувани од едната на другата страна и подложени на низа модификации.

Првите познати басни биле испеани од Хесоид, околу 700 п.н.е. и Архилохос, во 650 п.н.е.

Кој бил Езоп?

Имаме малку информации за животот на Езоп - дури има и такви кои се сомневаат во неговото постоење.

Херодот бил првиот да го раскаже фактот дека Езоп, кој веројатно живеел околу 550 п.н.е., всушност бил роб. Се шпекулира дека е роден во Мала Азија и дека ќе служел во Грција.

Езоп не напишал ниту една негова историја, тие биле препишани од подоцнежните автори. како што е, на пример, Римскиот Федр.

Ако сакате да дознаете повеќе кратки приказни, прочитајте го изданието на Басните на Езоп, достапно во јавен домен.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.