Книга Соба на Деспејо, од Каролина Марија де Хесус: резиме и анализа

Книга Соба на Деспејо, од Каролина Марија де Хесус: резиме и анализа
Patrick Gray

Каролина Марија де Хесус беше анонимна до објавувањето на нејзината прва книга, Quarto de Despejo . Објавено во август 1960 година, делото беше збирка од околу 20 дневници напишани од црна жена, самохрана мајка, слабо образована и жител на фавелата Канинде (во Сао Паоло).

Соба за иселување беше продажен и јавен успех затоа што фрли оригинален поглед на фавелата и на фавелата.

Преведена на тринаесет јазици, Каролина го освои светот и беше коментирана од големи имиња во бразилската литература како на пр. Мануел Бандеира, Ракел де Кеирош и Серџо Милие.

Исто така види: 19 непропустливи класици на светската литература со целосно резиме

Во Бразил, примероците на Quarto de Despejo достигнаа тираж од повеќе од 100 илјади продадени книги за една година.

Апстракт од Кварто де Деспејо

Книгата на Каролина Марија де Хесус верно го раскажува секојдневниот живот поминат во фавелата.

Во нејзиниот текст гледаме како авторката се обидува да преживее како собирач на ѓубре во метрополата Сао Паоло, обидувајќи се да најде во она што некои го сметаат за остатоци што ја одржува во живот.

Извештаите се напишани помеѓу 15 јули 1955 година и 1 јануари 1960 година. Дневникот записи тие се обележани со денот, месецот и годината и раскажуваат аспекти од рутината на Каролина.

Многу пасуси ја нагласуваат, на пример, тешкотијата да се биде самохрана мајка во овој контекст на екстремна сиромаштија. Читаме во извадок присутен на 15 јули,1955:

Роденден на мојата ќерка Вера Јунис. Имав намера да и купам пар чевли. Но, цената на прехранбените производи не спречува да ги исполниме нашите желби. Моментално сме робови на трошоците за живот. Најдов еден пар чевли во ѓубрето, ги измив и ги поправив за да ги носи.

Каролина Марија е мајка на три деца и сама се грижи за се.

Да биде способна да го храни и подига своето семејство, таа се дуплира работејќи како собирач на картон и метал и како перачка. И покрај сите напори, многупати чувствува дека не е доволно.

Во овој контекст на фрустрација и екстремна сиромаштија, важно е да се подвлече улогата на религиозноста. Неколку пати низ книгата, верата се појавува како мотивирачки и движечки фактор за главниот јунак.

Постојат пасуси кои ја прават многу јасна важноста на верувањето за оваа борбена жена:

Бев изненаден , Решив да се прекрстам. Ја отворив устата двапати, внимавајќи да имам злобно око.

Каролина наоѓа сила во верата, но и често објаснување за секојдневните ситуации. Случајот погоре е доста илустративен за тоа како главоболката се оправдува со нешто од духовниот поредок.

Quarto de Despejo ги истражува сложеноста на животот на оваа вредна жена и ја пренесува суровата реалност на Каролина, постојаниот континуиран напор да се одржи семејството на нозе без да има поголеми потреби:

Заминавизнемоштени, со желба за лежење. Но, сиромашните не мируваат. Немате привилегија да уживате во одмор. Внатре бев нервозен, ја пцуев среќата. Зедов две хартиени кеси. Потоа се вратив назад, зедов железо, лименки и огревно дрво.

Како единствен хранител на семејството, Каролина работи дење и ноќе за да ги воспитува децата.

Децата нејзините момчиња , како што сака да ги нарече, поминуваат многу време сами дома и често се мета на критики од соседството кои велат дека децата се „слабо воспитани“.

Иако никогаш не се кажува во сите писма, реакцијата на соседите со нивните деца авторот ја припишува на тоа што таа не е мажена („Алудираат дека не сум мажена. Но јас сум посреќен од нив. Тие имаат маж.“)

До Во текот на пишувањето, Каролина нагласува дека ја знае бојата на гладот ​​- и таа би била жолта. Колекционерот ќе видеше жолто неколку пати во текот на годините и токму тоа чувство најмногу се обидуваше да избега:

Јас кој пред јадење го видов небото, дрвјата, птиците, сè жолто, откако јас јадеше, сè што ми се врати во нормала во моите очи.

Покрај тоа што работеше да купи храна, жителката на сиромашниот кварт Канинде добиваше и донации и бараше остатоци од храна на пазарите, па дури и во ѓубрето кога беше потребно. Во еден од неговите записи во дневникот, тој коментира:

Вртоглавицата од алкохол не спречува да пееме. Но, она на гладта нè прави да трепериме.Сфатив дека е ужасно да имаш само воздух во стомакот.

Полошо од нејзината глад, гладта што најмногу болеше беше онаа на која беше сведок кај нејзините деца. И на тој начин, обидувајќи се да избега од глад, насилство, беда и сиромаштија, се конструира приказната на Каролина.

Пред сè, Quarto de Despejo е приказна за страдањето и издржливоста, за тоа како една жена се справува со сите тешкотии што ги наметнува животот и сепак успева да ја трансформира екстремната ситуација доживеана во говор.

Анализа на Quarto de Despejo

Quarto de Despejo е тешко, тешко четиво, кое ги изложува критичните ситуации на оние кои немале среќа да имаат пристап до минимален квалитет на живот.

Исклучително искрено и транспарентно, гледаме во говорот на Каролина персонификација на низа можни говори на други жени кои исто така се во ситуација на социјално напуштање.

Подолу истакнуваме неколку клучни точки за анализа на книгата.

Стилот на Каролина Каролина пишување

Пишувањето на Каролина - синтаксата на текстот - понекогаш отстапува од стандардниот португалски, а понекогаш инкорпорира пресилен зборови што се чини дека ги научила од нејзините читања.

Писателката, во неколку интервјуа, таа се идентификуваше како самоук и рече дека научила да чита и пишува со тетратките и книгите што ги собрала од улиците.

Во записот на 16 јули 1955 година, на пример, гледамепремин каде мајката им кажува на своите деца дека нема леб за појадок. Вреди да се забележи стилот на јазикот што се користи:

16 ЈУЛИ 1955 Стана. Ја послушав Вера Јунис. Отидов да земам вода. Го направив кафето. Ги предупредив децата дека немам леб. Дека пијат обично кафе и јадат месо со брашно.

Во текстуална смисла, вреди да се напомене дека има недостатоци како што се отсуството на акцент (во вода) и грешки во договор (comesse се појавува во еднина кога авторката им се обраќа на своите деца, во множина).

Каролина го открива својот устен говор и сите овие белези во нејзиното пишување го потврдуваат фактот дека таа всушност била автор на книгата, со ограничувањата на стандардниот португалски на некој што не посетувал училиште во целост.

Исто така види: Што е визуелна песна и главни примери

Ставот на авторот

Надминувајќи го проблемот со пишувањето, вреди да се подвлече како во горниот извадок, напишан со едноставни зборови и разговорен тон, Каролина се справува со многу тешка ситуација: не може да им стави леб на масата наутро на децата.

Наместо да се справува со тагата на сцената на драматичен и депресивен начин, мајката е наметлива и избира да продолжи напред со изнаоѓање привремено решение за проблемот.

Многупати низ книгата, овој прагматизам се појавува како спас на кој Каролина се држи за да напредува во своите задачи.

На од друга страна, многупати низ текстот, нараторот се соочува со гнев, со умор иреволт поради тоа што не се чувствувам способна да ги задоволувам основните потреби на семејството:

Постојано мислев дека треба да купам леб, сапун и млеко за Вера Јунис. И 13-те крстарења не беа доволни! Стигнав дома, всушност во мојата барака, нервозен и исцрпен. Размислував за проблематичниот живот што го водам. Земам хартија, перам алишта за двајца млади луѓе, цел ден останувам надвор на улица. И секогаш ми недостасува.

Важноста на книгата како социјална критика

Покрај тоа што зборува за неговиот личен универзум и неговите секојдневни драми, Quarto de Despejo исто така имаше важно општествено влијание бидејќи го привлече вниманието на прашањето за фавелите, дотогаш сè уште ембрионски проблем во бразилското општество.

Тоа беше можност да се дебатира за суштински теми како што се основните санитарни услови, собирањето ѓубре, цевководна вода, глад, беда, накратко, живот во простор каде дотогаш не пристигнала јавната моќ.

Многу пати низ дневниците, Каролина покажува желба да замине:

О ! само кога би можел да се преселам од тука во попристојно јадро.

Улогата на жената во најмаргинализираните слоеви на општеството

Quarto de Despejo исто така го осудува местото на жените во овој контекст

Ако Каролина често се чувствува жртва на предрасуди поради тоа што не е мажена, од друга страна го цени фактот дека нема сопруг, што за многу од тие жени претставувафигурата на насилникот.

Насилството е дел од секојдневниот живот на нејзините соседи и на кое сведочат сите околу, вклучувајќи ги и децата:

Ноќе додека бараат помош, тивко слушам валцери во мојата барака виенски. Додека мажот и жената ги кршеа даските во бараката, јас и моите деца спиевме мирно. Не им завидувам на мажените жени од сиромашните квартови кои водат живот на индиски робови. Не се оженив и не сум несреќен.

За објавувањето на Quarto de Despejo

Репортерот Аудалио Дантас ја откри Каролина Марија де Хесус кога отиде во направи извештај за населбата Канинде.

Меѓу уличките на сиромашниот кварт што растеше покрај реката Тиет, Аудалио сретна една госпоѓа со многу приказни за раскажување.

Каролина покажа околу дваесет валкани тетратки што ги чувала во својата барака и му ги подала на новинарот кој бил зачуден од изворот што го добил во рацете.

Аудалио набрзо сфатил дека таа жена е глас од внатрешноста на фавелата способен да зборувајќи за реалноста на фавелата:

„Ниту еден писател не може да ја напише таа приказна подобро: погледот од внатрешноста на фавелата.“

Некои извадоци од тетратките беа објавени во извештај во Folha da Noite на 9 мај 1958. Списанието O Cruzeiro беше објавено на 20 јуни 1959 година. Следната година, во 1960 година, беше објавено книгата Quarto deDespejo , организиран и ревидиран од Audálio.

Новинарот гарантира дека тоа што го направил во текстот е да го уреди за да избегне многу повторувања и да ги промени интерпункциските прашања, освен тоа, вели, се работи за дневниците на Каролина во целост.

Maria Carolina de Jesus и нејзиниот неодамна објавен Quarto de Despejo .

Со успех во продажбата (имаше повеќе од 100 илјади книги продадена во една година) и со добрите реперкусии на критичарите, Каролина избувна и стана барана од радијата, весниците, списанијата и телевизиските канали.

Во тоа време многу се прашуваа за автентичноста на текст , кој некои и го препишаа на новинарката, а не на неа. Но, многумина, исто така, препознаа дека пишувањето направено со таква вистина можело да биде елаборирано само од некој што го доживеал тоа искуство.

Самиот Мануел Бандеира, читател на Каролина, потврдил во корист на легитимноста на делото:

„никој не можеше да го измисли тој јазик, тоа што кажува работи со извонредна креативна сила, но типично за некој што останал на половина пат низ основното образование.“

Како што истакна Бандеира, во пишувањето на Quarto de Despejo можно е да се лоцираат карактеристики кои даваат индиции за минатото на авторката и кои во исто време ја демонстрираат кревкоста и моќта на нејзиното пишување.

Која беше Каролина Марија де Хесус

Роден на 14 март 1914 година, во Минас Жераис, Каролина Марија деИсус бил жена, црнец, самохрана мајка на три деца, собирач на ѓубре, жител на сиромашни квартови, маргинализиран.

Упатена до втората година во основно училиште во Сакраменто, во внатрешноста на Минас Жераис, Каролина претпоставува:

„Само две години одам на училиште, но се обидов да го формирам мојот карактер“

Полунеписмена, Каролина никогаш не престана да пишува, дури и ако беше натрупана во валкани тетратки опкружена со домашни работи и работи како колекционер и машина за перење на улица за да ја поддржи куќата.

Токму на Руа А, во барака број 9 во фавелата Канинде (во Сао Паоло) Каролина го снимаше своето секојдневие впечатоци.

Вашата Книгата Quarto de Despejo била критички и продажен успех и завршила преведена на повеќе од тринаесет јазици.

Во првите три дена по нејзината издание, повеќе од десет илјади примероци беа продадени и Каролина стана литературен феномен на нејзината генерација.

Портрет на Каролина Марија де Хесус.

На 13 февруари 1977 година, писателот почина , оставајќи ги нејзините три деца: Жоао Хозе, Хозе Карлос и Вера Јунис.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.