Música Cálice nga Chico Buarque: analiza, kuptimi dhe historia

Música Cálice nga Chico Buarque: analiza, kuptimi dhe historia
Patrick Gray

Tabela e përmbajtjes

Kënga Cálice u shkrua në vitin 1973 nga Chico Buarque dhe Gilberto Gil, e cila u publikua vetëm në vitin 1978. Për shkak të përmbajtjes së saj të denoncimit dhe kritikës sociale, ajo u censurua nga diktatura, duke u botuar pesë vjet më vonë. Pavarësisht vonesës kohore, Chico e regjistroi këngën me Milton Nascimento në vend të Gil (i cili kishte ndryshuar etiketën diskografike) dhe vendosi ta përfshijë atë në albumin e tij homonim.

Cálice u bë një nga himnet më të famshme të rezistencës ndaj regjimit ushtarak. Është një këngë proteste që ilustron, nëpërmjet metaforave dhe kuptimeve të dyfishta, shtypjen dhe dhunën e qeverisë autoritare.

Shikoni analizën e këngës Construção nga Chico Buarque.

Muzikë dhe tekst

Cálice (Hesht). Chico Buarque & Milton Nascimento.

Kupa

Atë, hiqe këtë kupë prej meje

Atë, hiqe këtë kupë prej meje

Atë, hiqe këtë kupë prej meje

Vera e kuqe me gjak

Atë, hiqe këtë kupë prej meje

Atë, largoje këtë kupë prej meje

Atë, merre larg meje këtë filxhan

Verës së kuqe me gjak

Si ta pish këtë pije të hidhur

Gëlltite dhimbjen, gëlltite mundin

Edhe kur të goja mbyllet, gjoksi mbetet

Heshtja nuk degjohet ne qytet

Sa mire te jesh bir i shenjtit

Më mirë do të ishte bir i tjetrit

Një realitet tjetër më pak i vdekur

Kaq shumë gënjeshtra, aq shumë forcë brutale

Baba, hiqe këtë nga unëregjimi autoritar (si i famshmi "Apesar de Você"), ai u persekutua nga censura dhe policia ushtarake, duke përfunduar në internim në Itali në vitin 1969.

Kur u kthye në Brazil, ai vazhdoi të denonconte sociale, ekonomike dhe kultura e totalitarizmit, në këngë si "Construção" (1971) dhe "Cálice" (1973).

Shiko edhe ti

  kupa

  O baba, ma hiqe këtë kupë

  Baba, ma hiqe këtë kupë

  Verë e kuqe me gjak

  Sa e vështirë është të zgjohem në heshtje

  Nëse në fund të natës lëndohem

  Dua të lëshoj një britmë çnjerëzore

  E cila është një mënyrë për t'u dëgjuar

  E gjithë kjo heshtje më mahnit

  I shtangur, mbetem i vëmendshëm

  Në tribuna për çdo moment

  Shiko përbindëshin të dalë nga laguna

  Baba , ma hiqe këtë kupë

  Atë, largoje këtë kupë prej meje

  Atë, largoje këtë kupë prej meje

  Verës së kuqe me gjak

  0>Dosa është shumë e majme për të ecur më

  Shumë e dobishme, thika nuk pret më

  Sa e vështirë është, baba, të hapësh derën

  Ajo fjalë mbërthyer në fyt

  Kjo dehje homerike në botë

  Ç'dobi ka të kesh vullnet të mirë

  Edhe nëse gjoksi hesht, mendja mbetet

  Nga të dehurit në qendër të qytetit

  O Atë, mbaje këtë kupë larg meje

  O Atë, hiqe këtë kupë prej meje

  Atë, largoje këtë kupë nga unë

  Vera e kuqe me gjak

  Ndoshta bota nuk është e vogël

  Mos e lër jetën të jetë një fakt i kryer

  Unë dua të shpik timin mëkati

  Unë dua të vdes nga helmi im

  Dua të të humb kokën një herë e përgjithmonë

  Koka ime po të humb mendjen

  Dua te nuhas tymin e naftes

  Dehu derisa dikush te me harroj

  Analiza lirike

  Refreni<9

  Baba hiqe kete filxhan prej meje

  Baba, largoje këtë kupë nga unëkupa

  O Atë, hiqe këtë kupë prej meje

  Verë e kuqe me gjak

  Kënga fillon me një referencë për një pasazh biblik : " O Atë, nëse dëshiron, ma merr këtë kupë” (Marku 14:36). Duke kujtuar Jezusin përpara Kalvarit, citimi ngjall gjithashtu idetë e persekutimit, vuajtjes dhe tradhtisë.

  E përdorur si një mënyrë për të kërkuar që diçka ose dikush të qëndrojë larg nesh, fraza merr një kuptim edhe më të fortë kur vërejmë ngjashmëria në tingull midis "calice" dhe "cale-se". Sikur të lutet "Baba, mbaje këtë calse larg meje", subjekti lirik kërkon fundin e censurës, asaj gaga që e mbyll në heshtje.

  Kështu, tema përdor Pasioni i Krishtit si një analogji e mundimit të popullit brazilian nga duart e një regjimi shtypës dhe të dhunshëm. Nëse në Bibël kupa ishte e mbushur me gjakun e Jezusit, në këtë realitet gjaku që vërshon është ai i viktimave të torturuara dhe vrarë nga diktatura.

  Strofa e parë

  Si ta pini këtë pije të hidhur

  Gëlltitje dhimbjen, gëlltitje mundin

  Edhe goja të hesht gjoksi të mbetet

  Heshtja në qytet nuk dëgjohet

  Çfarë kuptimi ka të jem unë bir i shenjtorit

  Më mirë do të ishte të ishe biri i tjetrit

  Një realitet tjetër më pak i vdekur

  Kaq shumë gënjeshtra, aq shumë forcë brutale

  I infiltruar në të gjitha aspektet e jetës, u ndje represioni, duke u pezulluar në ajër dhe duke frikësuar individët. Subjekti shpreh vështirësinë e tij nëpi atë “pijen e hidhur” që i ofrojnë, “gëlltiti dhimbjen”, d.m.th. puna e rëndë dhe e paguar keq, rraskapitja që detyrohet ta pranojë në heshtje, shtypja që tashmë është bërë rutinë .

  Megjithatë, "edhe nëse e mbani gojën mbyllur, gjoksi mbetet" dhe gjithçka që ai vazhdon të ndjejë, edhe pse nuk mund të shprehet lirshëm.

  Propaganda e regjimit ushtarak.

  Duke ruajtur imazhet fetare, uni lirik thotë " i biri i shenjtorit”, të cilin, në këtë kontekst, mund ta kuptojmë si atdheun, i portretizuar nga regjimi si i paprekshëm, i padiskutueshëm, gati i shenjtë. Megjithatë, dhe në një qëndrim sfidues, ai shprehet se preferonte të ishte "djali i tjetrit".

  Për shkak të mungesës së rimës, mund të konkludojmë se autorët donin të përfshinin një fjalë mallkimi por ishte e nevojshme për të ndryshuar tekstin për të mos tërhequr vëmendjen e lexuesve.censurues. Zgjedhja e një fjale tjetër që nuk ka rimë nënkupton kuptimin origjinal.

  Duke demarkuar plotësisht nga mendimi i kushtëzuar nga regjimi, subjekti lirik deklaron dëshirën e tij për të lindur në "një realitet tjetër më pak të vdekur".

  Doja të jetoja pa diktaturë, pa "gënjeshtra" (si mrekullia e supozuar ekonomike që pretendonte qeveria) dhe "forcë brutale" (autoritarizëm, dhunë policore, tortura).

  Strofa e dytë

  Sa e vështirë është të zgjohesh në heshtje

  Nëse në heshtjen eNatën e lëndoj veten

  Dua të lëshoj një britmë çnjerëzore

  e cila është një mënyrë për t'u dëgjuar

  E gjithë kjo heshtje më trullon

  I shtangur qëndro i vëmendshëm

  Në zbardhuesit për çdo moment

  Shiko përbindëshin të dalë nga laguna

  Në këto vargje shohim luftën e brendshme të subjektit poetik për t'u zgjuar në heshtje çdo ditë, duke ditur dhunën e ndodhur gjatë natës. Duke ditur që herët a vonë edhe ai do të bëhej viktimë.

  Chico aludon për një metodë që përdoret shpesh nga policia ushtarake braziliane. Pushtimi i shtëpive gjatë natës, tërheqja zvarrë e "të dyshuarve" nga shtretërit e tyre, arrestimi i disave, vrasja e të tjerëve dhe zhdukja e të tjerëve.

  Përballë gjithë këtij skenari horror, ai rrëfen dëshirën për të " lëshojnë një ulërimë çnjerëzore", rezistojnë, luftojnë, shprehin zemërimin e tyre, në përpjekje për t'u "dëgjuar".

  Protestë për fundin e censurës.

  Pavarësisht se janë "shtangur" , deklaron se kush mbetet i “vëmendshëm”, në gjendje vigjilence, gati për të marrë pjesë në reagimin kolektiv.

  Duke mos bërë gjë tjetër, ai shikon pasivisht nga “tribunat”, duke pritur, me frikë. " përbindëshi i lagunës ". Figura, tipike e tregimeve për fëmijë, përfaqëson atë që na mësuan të kishim frikë, duke shërbyer si metaforë për diktaturën .

  "Përbindëshi i lagunës" ishte gjithashtu një shprehje e përdorur për t'iu referuar trupave që u shfaq duke lundruar në ujëranga deti ose nga një lumë.

  Strofa e tretë

  Me shumë yndyrë dosa nuk ecën më

  Në shumë përdorim thika nuk pret më

  Sa e veshtire o babi te hapesh deren

  Shiko gjithashtu: Música Drão, nga Gilberto Gil: analiza, historia dhe prapaskenat

  Ajo fjale te ngeli ne fyt

  Kjo dehje homerike ne bote

  Ç'dobi ka te kesh vullnet te mire

  Edhe sikur të heshtësh gjoksin, ajo që mbetet është koka

  Nga të dehurit e qendrës së qytetit

  Këtu, lakmia simbolizohet nga kardinali mëkati i grykësisë, me atë të farës së majme dhe inerte si metaforë e një qeverie të korruptuar dhe të paaftë që nuk është më në gjendje të veprojë.

  Brutaliteti i policisë, i shndërruar në "thikë" , e humbet qëllimin e saj pasi është rraskapitur nga lëndimi aq shumë dhe "nuk pret më", forca i zhduket, fuqia e tij po dobësohet.

  Njeriu duke grafituar një mur me një mesazh kundër diktaturës.

  Përsëri, subjekti rrëfen luftën e tij të përditshme për t'u larguar nga shtëpia, "hap derën", duke qenë në botën e heshtur, me "atë fjalë të ngulur në fyt". Për më tepër, “hapja e derës” mund të kuptojmë si sinonim të çlirimit të vetes, në këtë rast, përmes rënies së regjimit. Në një lexim biblik, ai është edhe një simbol i një kohe të re.

  Duke vazhduar me temën fetare, uni lirik pyet se ç'dobi ka "të kesh vullnet të mirë", duke bërë një referencë tjetër për Biblën. Ai thërret pasazhin "Paqe në tokë për njerëzit e vullnetit të mirë", duke kujtuar se nuk ka kurrë paqe.

  Pavarësisht se është i detyruar të shtypë fjalët dhe ndjenjat, ai vazhdonduke mbajtur të menduarit kritik , "truri mbetet". Edhe kur pushojmë së ndjeri, ka gjithmonë mendjet e njerëzve të papërshtatshëm, të "të dehurve në qendër" që vazhdojnë të ëndërrojnë për një jetë më të mirë.

  Strofa e katërt

  Ndoshta bota nuk është e vogël

  Mos lejoni që jeta të jetë një fakt i kryer

  Unë dua të shpik mëkatin tim

  Dua të vdes nga helmi im

  Dua të humbas mendja jote përgjithmonë

  Koka ime po të humb mendjen

  Dua të ndjej erën e tymit të naftës

  Të dehesh derisa dikush të më harrojë

  Në ndryshim nga ato të mëparshmet, strofa e fundit sjell një një fije shprese në vargjet hapëse, me mundësinë që bota të mos kufizohet vetëm në atë që subjekti di.

  Duke kuptuar se jeta e tij është jo një "fait i kryer", se është i hapur dhe mund të ndjekë drejtime të ndryshme, uni lirik kërkon të drejtën e tij mbi vetveten .

  Dëshirë të shpikë "mëkatin e tij" dhe të vdesë për të. "helmi i vet", ai pohon vullnetin e tij për të jetuar gjithmonë sipas rregullave të veta, pa pasur nevojë të pranojë urdhrat apo moralizmat e askujt.

  Për ta bërë këtë, ai duhet të rrëzojë sistemin shtypës, të cilit i drejtohet, në dëshira për të kafshuar të keqen në syth: "Dua të të humbas kokën njëherë e përgjithmonë" .

  Shiko gjithashtu: 8 veprat kryesore të arkitektit Oscar Niemeyer

  Ëndërrimi i lirisë, tregon nevojën ekstreme për të menduar dhe shprehur lirshëm. A doni të riprogramoni veten nga gjithçka që ju ka mësuar shoqëria konservatore dhe ndaloniduke u nënshtruar ndaj tij ("humbja e mendjes").

  Protestoni kundër dhunës së regjimit.

  Dy rreshtat e fundit aludojnë drejtpërdrejt në një nga metodat e torturës përdorur nga diktatura ushtarake (thithja e naftës). Ato gjithashtu ilustrojnë një taktikë rezistence (duke pretenduar se humbin vetëdijen në mënyrë që tortura të ndërpritet).

  Historia dhe kuptimi i këngës

  "Cálice" u shkrua për t'u interpretuar në shfaqjen Phono 73 që mblodhi së bashku, në çift, artistët më të mëdhenj të labelit "Phonogram". Kur iu nënshtrua censurës, tema nuk u miratua.

  Artistët vendosën ta këndojnë atë, megjithatë, duke murmuritur melodinë dhe duke përsëritur vetëm fjalën "calice". Ata përfunduan duke u penguar të këndonin dhe zhurma e mikrofonave të tyre u ndërpre.

  Chico Buarque dhe Gilberto Gil - Cálice (audio censuruar) Phono 73

  Gilberto Gil ndau me publikun, shumë vite më vonë, disa informacione rreth kontekstit të krijimit të këngës, metaforave dhe simboleve të saj.

  Chico dhe Gil u mblodhën në Rio de Janeiro për të shkruar këngën që ata duhej të performonin, si dyshe, në shfaqje. Muzikantët e lidhur me kundërkulturën dhe rezistencën ndanë të njëjtin ankth përballë një Brazili të imobilizuar nga fuqia ushtarake .

  Gil mori vargjet hapëse të teksteve, të cilat ai i kishte shkruar një ditë më parë , një e premte e pasionit. Duke u nisur nga kjo analogji për të përshkruar mundimin e njerëzveBraziliani gjatë diktaturës, Chico vazhdoi të shkruante, duke e mbushur këngën me referenca nga përditshmëria e tij.

  Këngëtari sqaron se "pija e hidhur" e përmendur në tekst është Fernet, një pije alkoolike italiane që Chico e pinte. në ato netë. Shtëpia e Buarque ndodhej në Lagoa Rodrigues de Freitas dhe artistët qëndruan në ballkon, duke parë ujërat.

  Ata prisnin të shihnin të dilte "përbindëshi i lagunës": fuqia represive që ishte e fshehur, por gati për të sulmojnë në çdo moment .

  Gilberto Gil shpjegon këngën "Cálice"

  Të vetëdijshëm për rrezikun në të cilin ndodheshin dhe klimën mbytëse të përjetuar në Brazil, Chico dhe Gil shkruan një himn pamfletesh duke u mbështetur në luaj me fjalët "calice" / "mbyll gojën". Si artistë dhe intelektualë të majtë, ata përdorën zërin e tyre për të denoncuar barbarizmin e autoritarizmit.

  Kështu, në vetë titullin, kënga bën aludim për dy mjetet e shtypjes së diktaturës . Nga njëra anë, agresioni fizik , tortura dhe vdekja. Nga ana tjetër, kërcënimi psikologjik, frika, kontrolli i të folurit dhe, rrjedhimisht, i jetës së popullit brazilian.

  Chico Buarque

  Portreti i Chico Buarque.

  Francisco Buarque de Hollanda (Rio de Janeiro, 19 qershor 1944) është një muzikant, kompozitor, dramaturg dhe shkrimtar, i konsideruar si një nga emrat e mëdhenj të MPB (muzika popullore braziliane). Autor i këngëve që kundërshtojnë regjimin
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.