Música Cálice од Чико Буарк: анализа, значење и историја

Música Cálice од Чико Буарк: анализа, значење и историја
Patrick Gray

Содржина

Песната Cálice беше напишана во 1973 година од Чико Буарк и Жилберто Гил, објавена дури во 1978 година. Поради содржината на осуда и социјална критика, таа беше цензурирана од диктатурата, објавувајќи пет години подоцна. И покрај времето задоцнување, Чико ја сними песната со Милтон Насименто на местото на Гил (кој ја смени издавачката куќа) и реши да ја вклучи на својот хомонимен албум.

Cálice стана еден од најпознатите химни на отпорот кон воениот режим. Тоа е протестна песна која ја илустрира, преку метафори и двојни значења, репресијата и насилството на авторитарната влада.

Погледнете ја анализата на песната Construção од Чико Буарк.

Музика и текст

Cálice (Ќути). Чико Буарк & засилувач; Милтон Насименто.

Чилице

Татко, одземи ми ја оваа чаша

Татко, одалечи ми ја оваа чаша

Татко, земи ја оваа чаша од мене

Од вино црвено со крв

Татко, одземи ми ја оваа чаша

Татко, одземи ја оваа чаша од мене

Татко, земи ја оваа чаша подалеку од мене

Од црвено вино со крв

Како да го пиете овој горчлив пијалок

Голтајте ја болката, проголтајте го трудот

Дури и кога вашиот устата е затворена, градите остануваат

Во градот не се слуша тишина

Што е добро да се биде син на светец

Подобро е да се биде туѓ син

Уште една помалку мртва реалност

Толку многу лаги, толку многу брутална сила

Татко, земи ја оваа од менеавторитарен режим (како што е познатиот „Apesar de Você“), тој беше прогонуван од цензура и воена полиција, завршувајќи во егзил во Италија во 1969 година.

Кога се врати во Бразил, тој продолжи да ги осудува социјална, економска и култура на тоталитаризам, во песни како „Construção“ (1971) и „Cálice“ (1973).

Проверете го исто така

  Чаша

  Татко, тргни ми ја оваа чаша

  Татко, оддалечи ми ја оваа чаша

  Од црвено вино со крв

  Колку е тешко да се разбудам во тишина

  Ако во ноќта ме повредат

  Сакам да исфрлам нечовечки крик

  Кој е начин да се слушне

  Исто така види: Сабер Вивер: песна лажно ѝ се припишува на Кора Коралина

  Сета оваа тишина ме запрепастува

  Запрепастен, останувам внимателен

  На трибините во секој момент

  Видете го чудовиштето како излегува од лагуната

  Татко , тргни ми ја оваа чаша

  Татко, одалечи ми ја оваа чаша

  Татко, одалечи ми ја оваа чаша

  Од црвено вино со крв

  <0 0>Маторицата е премногу дебела за да оди повеќе

  Од голема корист, ножот веќе не сече

  Колку е тешко, татко, да ја отвориш вратата

  Тој збор заглавена во грло

  Ова хомерско пијанство во светот

  Што фајде да се има добра волја

  Дури и да молчи градите, умот останува

  Од пијаниците во центарот на градот

  Татко, чувај ја оваа чаша подалеку од мене

  Татко, одалечи ми ја оваа чаша

  Татко, одстрани ми ја оваа чаша

  Од црвено вино со крв

  Можеби светот не е мал

  Не дозволувај животот да биде остварен факт

  Сакам да измислам мое грев

  Сакам да умрам од сопствениот отров

  Сакам да ти ја изгубам главата еднаш засекогаш

  Главата ми го губи умот

  Сакам да мирисам дизел дизел

  Пијани се додека некој не ме заборави

  Лирска анализа

  Рефрен<9

  Татко, одземи ми ја оваа чаша

  Татко, одземи ми ја оваа чашаЧаша

  Татко, одземи ми ја оваа чаша

  Од црвено вино со крв

  Песната започнува со повикување на библиски пасус : Татко, ако сакаш, земи ја од мене оваа чаша“ (Марко 14:36). Потсетувајќи се на Исус пред Голгота, цитатот исто така ги поттикнува идеите за прогонство, страдање и предавство.

  Користена како начин да побараме нешто или некој да се држат настрана од нас, фразата добива уште посилно значење кога ќе забележиме сличноста во звукот помеѓу „cálice“ и „cale-se“. Како да моли „Оче, чувај го ова calse подалеку од мене“, лирскиот субјект бара крај на цензурата, таа газа што го замолчува.

  Така, темата го користи Страдањето Христово како аналогија на маките на бразилскиот народ од рацете на репресивен и насилен режим. Ако, во Библијата, чашата била исполнета со крвта на Исус, во оваа реалност, крвта што се прелева е крвта на жртвите мачени и убиени од диктатурата.

  Прва строфа

  Како да го пиете овој горчлив пијалок

  Голтајте ја болката, голтајте го трудот

  Устата и да молчи, градите ви остануваат

  Тишина во градот не се слуша

  Која е поентата да бидам јас син на светецот

  Подобро би било да си син на другиот

  Уште една помалку мртва реалност

  Толку многу лаги, толку многу брутална сила

  Инфилтрирани во сите аспекти на животот, се чувствуваше репресија, лебдејќи во воздухот и застрашувачки поединци. Субјектот ги изразува своите тешкотии воиспиј го тој „горчлив пијалок“ што му го нудат, „проголтај ја болката“, односно тривијализирај го неговото мачеништво, прими го како да е природно.

  Спомнува и дека мора „да го проголта трудот“, тешката и слабо платена работа, исцрпеноста што е принуден да ја прифати во тишина, угнетувањето кое веќе станало рутина .

  Сепак, „дури и ако ја држите устата затворена, вашата градите остануваат“ и сето она што тој продолжува да го чувствува, иако не може слободно да се изрази.

  Пропаганда на воениот режим.

  Задржувајќи ја религиозната слика, лирското јас вели „ син на светителот“ која, во овој контекст, можеме да ја разбереме како татковина, прикажана од режимот како недопирлива, несомнена, речиси света. И покрај тоа, и во пркосен став, тој изјавува дека повеќе сакал да биде „син на другиот“.

  Поради отсуството на рима, можеме да заклучиме дека авторите сакале да внесат проклетство, но тоа било неопходно да се сменат стиховите за да не се привлече вниманието на читателите.цензори. Изборот на друг збор кој не рима го подразбира изворното значење.

  Одбележувајќи се целосно од мислата условена од режимот, лирскиот субјект ја декларира својата желба да се роди во „уште една помалку мртва реалност“.

  Сакав да живеам без диктатура, без „лаги“ (како божемното економско чудо што го тврдеше владата) и „брутална сила“ (авторитаризам, полициско насилство, тортура).

  Втора строфа

  Колку е тешко да се разбудите во тишина

  Исто така види: Ди Кавалканти: 9 дела за да се разбере уметникот

  Ако во тишината наНавечер се повредувам

  Сакам да исфрлам нечовечки крик

  што е начин да се слушне

  Сета оваа тишина ме запрепастува

  Запрепастена останете внимателни

  На белилото за секој момент

  Видете го чудовиштето што излегува од лагуната

  Во овие стихови ја гледаме внатрешната борба на поетскиот субјект да се разбуди во тишина секој ден, знаејќи го насилството што се случуваше во текот на ноќта. Знаејќи дека, порано или подоцна, и тој ќе стане жртва.

  Чико алудира на метод кој често го користи бразилската воена полиција. Напаѓање куќи во текот на ноќта, влечење „осомничени“ од нивните кревети, апсење на некои, убивање други и исчезнување на останатите.

  Соочен со сето ова хорор сценарио, тој ја признава желбата да „ лансираат нечовечки крик“, се спротивставуваат, се борат, го изразуваат својот гнев, во обид да бидат „слушани“.

  Протестирам за крај на цензурата.

  И покрај тоа што се „зашеметени“ , изјавува кој останува „внимателен“, во состојба на готовност, подготвен да учествува во колективната реакција.

  Не можејќи да направи ништо друго, тој пасивно гледа од „трибините“, чекајќи, плашејќи се. „ чудовиштето на лагуната “. Фигурата, типична за детските приказни, го претставува она од што бевме научени да се плашиме, служејќи како метафора за диктатура .

  „Чудовиште од лагуната“ исто така беше израз што се користеше за да се однесуваат на телата кои се појави како лебдеше во водитеод море или од река.

  Трета строфа

  Од премногу дебела матовицата веќе не оди

  Од премногу употреба, ножот повеќе не сече

  Колку е тешко, тато, да ја отвориш вратата

  Тој збор заглавил во грлото

  Ова хомерско пијанство во светот

  Што фајде да имаш добра волја

  Дури и да ги молчиш градите, она што останува е главата

  Од пијаните на центарот на градот

  Тука, алчноста ја симболизира кардиналот гревот на ненаситноста, со оној на дебелата и инертната семе како метафора на корумпирана и неспособна влада која веќе не е способна да работи.

  Полициска бруталност, трансформирана во „нож“ , ја губи својата цел бидејќи се истроши од толку многу боли и „веќе не сече“, неговата сила исчезнува, неговата моќ слабее.

  Човек што графити на ѕид со порака против диктатурата.

  Повторно, субјектот ја раскажува својата секојдневна борба да замине од дома, „отворете ја вратата“, се наоѓа во замолчениот свет, со „тој збор заглавен во грлото“. Понатаму, „отворањето на вратата“ можеме да го разбереме како синоним за ослободување, во овој случај, преку падот на режимот. Во библиското читање, тоа е и симбол на новото време.

  Продолжувајќи со религиозната тема, лирското јас прашува каква е користа од „да се има добра волја“, правејќи уште една референца на Библијата. Тој го повикува пасусот „Мир на земјата за луѓето со добра волја“, сеќавајќи се дека никогаш нема мир.

  И покрај тоа што е принуден да ги потиснува зборовите и чувствата, тој продолжуваодржувајќи критичко размислување , „мозокот останува“. Дури и кога ќе престанеме да се чувствуваме, секогаш постојат главите на несоодветните, „централните пијаници“ кои продолжуваат да сонуваат за подобар живот.

  Четврта строфа

  Можеби светот не е мал

  Не дозволувајте животот да биде остварен факт

  Сакам да го измислам мојот сопствен грев

  Сакам да умрам од сопствениот отров

  Сакам да изгубам твојот ум засекогаш

  Главата ми го губи умот

  Сакам да мирисам дизел дизел

  Пијани се додека некој не ме заборави

  За разлика од претходните, последната строфа носи трошка надеж во почетните стихови, со можноста светот да не биде ограничен само на она што субјектот го знае.

  Согледајќи дека неговиот живот е не е „свршен чин“, дека е отворен и може да следи различни насоки, лирското јас го бара своето право над себе .

  Сакајќи да го измисли својот „сопствен грев“ и да умре од својот „сопствен отров“, ја потврдува својата волја секогаш да живее според сопствените правила, без да мора да прифаќа ничии наредби или морализми.

  За да го стори тоа, тој мора да го урне угнетувачкиот систем, на кој се обраќа, во желбата да се грицка злото во пупка: „Сакам еднаш засекогаш да ти ја изгубам главата“ .

  Сонот за слобода, ја покажува екстремната потреба да се размислува и слободно да се изразува. Дали сакате да се репрограмирате од сето она што ве научи конзервативното општество и престанетеда бидеш потчинет на него („губејќи го умот“).

  Протестирам против насилството на режимот.

  Последните два реда директно алудираат на еден од методите на тортура користени од воената диктатура (вдишување на дизел масло). Тие, исто така, илустрираат тактика на отпор (преправајќи се дека ја губи свеста за да се прекине тортурата).

  Историјата и значењето на песната

  „Cálice“ е напишана за да се изведе на шоуто Phono 73 кои ги собраа, во парови, најголемите уметници од етикетата Фонограм. Кога беше подложена на цензура, темата беше неодобрена.

  Уметниците решија да ја пеат, и покрај тоа, мрморејќи ја мелодијата и повторувајќи го само зборот „calice“. Тие на крајот беа спречени да пеат и звукот на нивните микрофони беше прекинат.

  Чико Буарк и Жилберто Гил - Каличе (аудио цензурирано) Phono 73

  Жилберто Гил сподели со јавноста, многу години подоцна, некои информации за контекстот на создавањето на песната, нејзините метафори и симболики.

  Чико и Гил се собраа во Рио де Жанеиро за да ја напишат песната што требаше да ја изведат, како дуо, на покажуваат. Музичарите поврзани со контракултурата и отпорот ја споделија истата тага во лицето на Бразил имобилизиран од воената моќ .

  Гил ги зеде воведните стихови од стиховите, кои ги напиша претходниот ден , петок на страста. Поаѓајќи од оваа аналогија за да ги опишеме маките на луѓетоБразилецот за време на диктатурата, Чико продолжил да пишува, пополнувајќи ја песната со референци од неговото секојдневие.

  Пејачот појаснува дека „горчливиот пијалок“ што се споменува во текстот е Фернет, италијански алкохолен пијалок што Чико го пиел. во тие ноќи. Куќата на Буарк се наоѓаше на Лагоа Родригес де Фреитас, а уметниците останаа на балконот, гледајќи во водите.

  Тие очекуваа да го видат излегувањето на „чудовиштето на лагуната“: репресивната моќ која беше скриена, но подготвена да нападнат во секој момент .

  Жилберто Гил ја објаснува песната „Cálice“

  Свесни за опасноста во која се наоѓаа и за задушувачката клима доживеана во Бразил, Чико и Гил напишаа памфлетерска химна која се одржува во играјте со зборовите „calice“ / „замолчи“. Како левичарски уметници и интелектуалци, тие го користеа својот глас за да го осудат варварството на авторитаризмот.

  Така, во самиот наслов песната прави алузија на двете средства за угнетување на диктатурата . Од една страна, физичка агресија , тортура и смрт. Од друга страна, психолошката закана, стравот, контролата на говорот и, следствено, на животите на бразилскиот народ.

  Чико Буарк

  Портрет на Чико Буарк.

  Франциско Буарк де Холанда (Рио де Жанеиро, 19 јуни 1944) е музичар, композитор, драматург и писател, кој се смета за едно од големите имиња на MPB (бразилска популарна музика). Автор на песни кои се спротивставија на режимот
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.