Жоао Кабрал де Мело Нето: 10 анализирани и коментирани песни за да се знае авторот

Жоао Кабрал де Мело Нето: 10 анализирани и коментирани песни за да се знае авторот
Patrick Gray
заедничко за многу други североисточни луѓе во Сертао. Откријте ја подлабоко песната Morte e vida severina, од Жоао Кабрал де Мело Нето.

Комплетната песна е адаптирана за аудиовизуелно (во форма на стрип) од карикатуристот Мигел Фалкао. Погледнете го резултатот од создавањето:

Смрт и живот Северина

Жоао Кабрал де Мело Нето (6 јануари 1920 - 9 октомври 1999 година) бил еден од најголемите поети во бразилската литература.

Неговото дело, кое припаѓа на третата фаза на модернизмот ( Генерацијата од 45 ), ја остави читателската публика фасцинирана со капацитетот за експериментирање и иновацијата со јазикот . Жоао Кабрал истражи низа теми во неговата поезија, од љубовни стихови до ангажирани песни и пишување што се впива во себе.

Погледнете ги неговите најголеми песни коментирани и анализирани подолу.

1. Catar beans , 1965

1.

Catar beans е ограничена на пишување:

Фрлете го гравот во водата во садот

И зборовите на листот хартија;

а потоа фрлете го она што лебди.

Во ред, секој збор ќе лебди на хартијата,

замрзната вода, за води го твојот глагол;

затоа што земи го ова зрно, дувај го,

и фрли ја светлината и шуплината, сламата и ехото.

2.

0>Сега, при берењето грав постои ризик,

меѓу тешките зрна, меѓу

неџваканото зрно, да се скршат забите.

Се разбира дека не, кога при подигање зборови:

каменот ѝ дава на реченицата најживото зрно:

го попречува течното, лебдечко читање,

го поттикнува вниманието, ја мамува со ризик.

Прекрасниот Катарско гравче припаѓа на книгата Educação pela Pedra , објавена во 1965 година. Поемата, поделена на два дела, како централна тема го има креативниот чин , процесот насепак, љубовта ја проголта употребата на

мојот прибор: моите ладни бањи, операта што се пее

во бањата, огнениот бојлер

но тоа изгледаше како растение.

Љубовта ги јадеше плодовите поставени на трпезата. Ја испил

водата од чашите и квартите. Лебот го јадеше со

скриена цел. Ги испи солзите од очите

кои, никој не знаеше, беа полни со вода.

Љубовта се врати да ги изеде хартиите каде

непромислено повторно го напишав своето име

Љубовта го изглода моето детство, со прстите извалкани со мастило,

косите ми паѓаа во очи, чизмите никогаш не светкаа.

Љубовта го глодаше неостварливото момче, секогаш во аглите,

и кој гребеше книги, го гризе моливот, одеше по улица

удејќи камења. Џвакаше муабети, покрај бензинската пумпа

на плоштадот, со неговите братучеди кои знаеја сè

за птици, за жена, за брендови

на автомобили.

Љубовта ми ги изеде државата и мојот град. Ја исцеди

мртвата вода од мангровите, ја укина плимата. Тој јадеше

кадрави мангрови со тврди лисја, ја јадеше зелената

киселина на растенијата од шеќерна трска што ги покрива

редовните ридови, исечени од црвените бариери, од

мал црн воз, низ оџаците. Го јадеше мирисот на

сечената трска и мирисот на морскиот воздух. Дури и ги јадеше тие

работи за кои очајував дека не знаев да

зборувам за нив во стихови.

Љубовта ги јадеше дури и деновите што сè уште необјавени во

листите. Ми ги јадеше минутите однапред на

мојот часовник, годините што ми ги уверуваа линиите на раката

. Го изеде идниот голем спортист, идниот

голем поет. Ги јадеше идните патувања низ

земјата, идните полици низ собата.

Љубовта го јадеше мојот мир и мојата војна. Мојот ден и

мојата ноќ. Мојата зима и моето лето. Ми ја изеде

тишината, главоболката, стравот од смртта.

Тројцата лошо сакани е пример за љубовната лирика на Кабрал. Долгите стихови прецизно и објективно ги опишуваат последиците што љубовта ги направила во животот на страсниот текстописец.

Објавена во 1943 година, кога авторот имал само 23 години, песната е една од најубавите манифестации на сегашноста љубовта во бразилската литература.

И покрај тешкотијата да се пишува за љубовта поради нејзината некомуникабилност и посебноста на секоја врска, Жоао Кабрал успева во своите стихови да ги концентрира чувствата кои изгледаат заеднички за сите оние кои некогаш се заљубиле .

Љубопитност: познато е дека Жоао Кабрал ги напишал Трите маламадо откако ја прочитал и бил маѓепсан од песната Квадрила од Карлос Драмонд де Андраде.

9. Грацилијано Рамос , 1961

Зборувам само со она што го зборувам:

со истите дваесет зборови

вртејќи се околу сонцето

што ги чисти од она што не е нож:

од цела краставискозна,

остатоци од абаиана,

која останува на сечилото и го заслепува

нејзиниот вкус на чистата лузна.

Јас зборувам само за она што зборувај:

за сувата земја и нејзините пејзажи,

североисток, под сонце

таму од најтоплиот оцет:

кој сè сведува на гребен,

самото зеленило расте,

долго завиткан, лиснат лист,

каде што може да се скрие во измама.

Јас зборувам само за за кои зборувам:

од оние што постојат во овие клими

условени од сонцето,

од јастребот и другите птици грабливки:

и каде се инертните почви

на толку многу услови caatinga

во кои е можно само да се обработува

што е синоним за недостаток.

Јас само зборувај со оние со кои зборувам:

кои страдаат од спиење на мртвите

и ти треба будилник

лут, како сонцето на окото:

што е кога сонцето е силно,

против зрното, императорно,

и чука на очните капаци како што

се чука на врата со тупаница.

Присутна во книгата Вторник , објавена во 1961 година, (а подоцна собрана во Сериски и пред , 1997 година) Поемата на Жоао Кабрал упатува на уште еден голем бразилски писател литература: Грацилијано Рамос.

И Жоао Кабрал и Грасилијано споделуваа загриженост за социјалната состојба на земјата - особено на североистокот - и користеа сув, концизен, понекогаш насилен јазик.

Грацилијано Рамос беше автор на Vidas secas, класика која го осудува суровотореалноста на заднината и двајцата писатели ја споделуваат во литературата желбата да му го пренесат на другиот секојдневниот живот на оние погодени од сушата и напуштеноста. заднина, реалноста на каатингата. Последната споредба е особено тешка: кога сончевите зраци удираат во очите на сертанеџот, тоа е како поединец да тропа на врата.

10. Психологија на композицијата (извадок), 1946-1947

Ја оставам мојата песна

како оној што ги мие рацете.

Некои школки станаа,

дека сонцето на вниманието

кристализирало; некој збор

кој процветав, како птица.

Можеби некоја школка

од овие (или птица) се сеќава,

конкавно, телото на гестот

изгасна дека воздухот веќе се наполнил;

можеби како кошулата

празна, која ја соблекувам.

Овој бел чаршаф

сонот ме протерува,

ме поттикнува на стих

јасен и прецизен.

Се засолнувам

на оваа чиста плажа

каде што не постои ништо

на кое почива ноќта.

Песната погоре е дел од трилогијата составена од песните Басна за Анфион и Антиоид . Во стиховите на Psicologia da Composicao станува јасна грижата на текстописецот за сопственото книжевно дело.

Оваа песна е посебно посветена на поетот Ледо Иво, еден од менторите на 45-та генерација , група каде што обично Жоао Кабрал де Мело Нетода се врамени.

Стиховите се обидуваат да го откријат процесот на градење на литературниот текст, привлекувајќи внимание на столбовите што го поддржуваат лирското пишување. Металингвистичкиот тон на пишувањето покажува рефлексија со универзумот на зборот и со посветеноста на поезијата.

Употребениот вокабулар има намера да се држи до реалноста и во стиховите гледаме секојдневни предмети што ја доближуваат песната до нашата реалноста. Жоао Кабрал прави споредби, на пример, со кошулата и лушпата, приближувајќи се до читателите и јасно дава до знаење дека не се идентификува со стерилна сентименталност и со пресилен јазик.

Резиме на биографијата на Жоао Кабрал де Мело Нето

Роден во Ресифе, на 6 јануари 1920 година, Жоао Кабрал де Мело Нето дојде во светот како син на двојката Луис Антонио Кабрал де Мело и Кармен Карнеиро Леао Кабрал де Мело. 0> Детството на момчето живеело во внатрешноста на Пернамбуко, на семејните мелници, само на десетгодишна возраст Жоао Кабрал се преселил со своите родители во главниот град Ресифе.

Во 1942 година, Жоао Кабрал го напуштил североисточно за Рио де Жанеиро за добар јануари. Истата година, тој ја издаде својата прва книга песни ( Pedra do sono ).

Поетот продолжи со дипломатска кариера, бидејќи беше генерален конзул на Порто (Португалија) од 1984 до 1987 година Од тој период во странство, тој се вратил во Рио де Жанеиро.

Портрет на Жоао Кабрал де Мело Нето.

Како писател, ЖоаоКабрал де Мело Нето беше длабоко награден, размислувајќи за следните одлики:

 • Награда Хозе де Анчиета, за поезија, на IV стогодишнината од Сао Паоло;
 • Награда Олаво Билац , од Бразилската академија на книжевноста;
 • Награда за поезија од Националниот институт за книга;
 • награда Џабути, од Бразилската книжна комора;
 • Биенале на наградата Нестле, за телото на дело ;
 • Награда на Бразилскиот сојуз на писатели, за книгата „Crime na Calle Relator“.

Осветена од јавноста и критичарите, на 6 мај 1968 година, Жоао Кабрал де Мело Нето стана член на Бразилската академија на книжевноста, каде што го зазеде столот број 37.

Жоао Кабрал во униформа на денот на инаугурацијата на Бразилската академија на книжевноста.

Комплетни дела на Жоао Кабрал де Мело Нето

Поетски книги

 • Pedra do sono , 1942;
 • The три Несакани , 1943;
 • Инженерот , 1945;
 • Психологија на композицијата со Басната за Амфион и Антиода , 1947 година;
 • Кучето без пердуви , 1950 година;
 • Поеми повторно обединети , 1954 година;
 • Реката или врската на патувањето што Капибарибе го прави од својот извор до градот Ресифе , 1954 година;
 • Туристичка аукција , 1955 година;
 • Две води , 1956;
 • Aniki Bobó , 1958;
 • Quaderna , 1960;
 • Два парламента , 1961;
 • вторник ,1961;
 • Избрани песни , 1963;
 • Поетска антологија , 1965;
 • Смртта и животот на Северина , 1965;
 • Смрт и живот Северина и други песни на глас , 1966;
 • Образование низ каменот , 1966;
 • Погреб на земјоделец , 1967 година;
 • Целосна поезија 1940-1965 , 1968;
 • Музеј на сè , 1975;
 • Училиштето за ножеви , 1980 година;
 • Критичка поезија (антологија) , 1982;
 • Auto do fraar , 1983;
 • Agrestes , 1985;
 • Целосна поезија , 1986;
 • Crime on Calle Relator , 1987;
 • Museum of Everything and After , 1988;
 • Walking Seville , 1989;
 • Први песни , 1990;
 • J.C.M.N.; најдобрите песни , (орг. Антонио Карлос Сечин),1994;
 • Помеѓу заднината и Севиља , 1997;
 • Сериски и порано, 1997;
 • Образование низ каменот и пошироко , 1997 г. заспаниот поет , 1941;
 • Хуан Миро , 1952;
 • Генерацијата 45 (сведоштво), 1952;
 • Поезија и композиција / Инспирација и уметничко дело , 1956;
 • За модерната функција на поезијата , 1957;
 • Целосно дело (орг. од Марли де Оливеира), 1995;
 • Проза , 1998.
композиција зад пишувањето.

Поетот низ стиховите му открива на читателот како е неговиот личен начин на градење песна, од изборот на зборови до комбинацијата на текстот за градење на стиховите.

Поради деликатноста на песната, сфаќаме дека и занаетот на поетот има нешто од занаетчиската работа. И двајцата го вршат својот занает со ревност и трпение, во потрага по најдобрата комбинација за создавање уникатно и убаво парче.

2. Morte e vida severina (извадок), 1954/1955

— Јас се викам Северино,

затоа што немам друг мијалник.

Како има многу Северино,

кој е светец на аџилак,

така ме викаа

Северино де Марија;

како што има многу Северино

со мајките по име Марија,

Станав како Марија

на покојниот Закарија.

Но, тоа сепак кажува малку:

има многу во парохијата,

поради еден полковник

кој се викал Закарија

и кој бил најстар

господар на оваа сесмарија.

Како тогаш да се каже кој зборува

на вашите господарства?

Ајде да видиме: тоа е Северино

од Марија до Закарија,

од Сера да Костела ,

границите на Параиба.

Но, тоа сепак кажува малку:

ако имаше барем уште пет

со името на Северино

синови на толку многу Марии

сопруги на толку многу други,

веќе починат, Закарија,

живеат во истиот планински венец

тенки и коскени таму каде што живеев .

Ние смемногу Северино

еднакви во сè во животот:

во иста голема глава

која се бори да балансира,

во иста порасната утроба

на истите тенки нозе,

и истото затоа што крвта

што ја користиме има малку мастило.

А ако сме Северинос

еднакви во сè во животот,

умреме со иста смрт,

иста тешка смрт:

која е смртта што се умре

од старата возраст пред од триесет,

од заседа пред дваесет,

од глад малку на ден

(од слабост и болест

е таа смрт на Северина

напади на која било возраст,

па дури и неродени луѓе).

Ние сме многу Северино

еднакви во сè и во судбината:

тоа на омекнување на овие камења

со многу потење одозгора,

тоа на обидот да се разбуди

сè поизумрена земја,

тоа на желбата да се откине

некое парче од пепелта.

Обележје на регионализмот во бразилската поезија, Morte e vida severina беше модернистичка книга напишана од Жоао Кабрал де Мело Нето помеѓу 1954 и 1955 година.

Критичарите ги сметаат за негово ремек дело, стиховите се фокусираат на животот на Северино, мигрант, со сите страдања и тешкотии со кои се соочува секојдневниот живот на североисточната заднина. Станува збор за трагична песна поделена на 18 дела со силен социјален карактер.

Во горниот извадок, првичниот, се запознаваме со главниот лик Северино и се запознаваме малку повеќе за неговото потекло.поетски и лирски и може да му ја пренесе на читателот убавината на создавањето од секојдневни и случајни примери.

Погледнете ја анимацијата заснована на песната на Кабрал Tecendo a Manhã :

Tecendo a Morning

4. Басна за архитект , 1966

Архитектура како се градат врати,

да се отвораат; или како да се изгради отворено;

гради, а не како да се острови и затвори,

нити да се изгради како да се затворат тајните;

да се градат отворени врати, во врати;

куќи исклучиво со врати и покрив.

Архитектот: што се отвора за човекот

(се би се исчистило од отворените куќи)

врати низ-каде , никогаш врати-против;

при што, бесплатно: воздух светлина правилна причина.

Сè додека не го исплашат толку многу слободни,

тој негираше дека дал да живее во чистото и отворете.

Онаму каде што требаше да се отворат празнините, тој тапкаше

непроѕирно да затвори; каде стакло, бетон;

додека мажот не се затвори: во утробата капела,

со утехата на мајката, повторно фетус.

Насловот на песната е љубопитен бидејќи Жоао Кабрал де Мело Нето во животот бил наречен „архитект на зборови“ и „поет-инженер“ поради неговата лингвистичка работа направена со строгост и прецизност.

Стиховите погоре се занимаваат со занаетот на архитект и на просторот што го опкружува во секојдневниот живот. Просторноста овде е фундаментална за конструкцијата на текстот, вреди да се подвлечат изразите како „изгради врати“, „изгради го отворено“, „изградитавани".

Честита е и појавата на материјалите употребени во делата (стакло, бетон). Глаголската конструкција, инаку, исцрпно се повторува. реалноста всушност ја доживува архитектот.

5. Часовникот (извадок), 1945

Околу животот на човекот

има одредени стаклени кутии,

во кои, како во кафез,

животно може да се слушне како палпитира.

Дали тие се кафези не е сигурно;

тие се поблиску до кафезите

на најмалку, поради нивната големина

и квадратна форма.

Понекогаш вакви кафези

се закачуваат на ѕидовите;

други времиња, поприватни,

тие одат во џеб, на еден од зглобовите.

Но каде и да е: кафезот

ќе биде за птица:

палпитацијата крилеста е,

скокот што го чува;

и како птица распеана,

не птица со перја:

бидејќи се емитуваат песна

на таков континуитет.

Поемата O Relógio е со убавина и деликатес што ја прави да се издвојува меѓу огромната деловна поетика на Жоао Кабрал.

Вреди да се подвлече дека предметот што го почитува песната се појавува само во насловот, стиховите ја обработуваат темата без воопшто да треба да се повикуваат на името на самата работа.

Со визија крајно поетска, Жоао Кабрал се обидува да опише што е часовникот заснован на убави, необични споредби. Иако пристигнува да објави доматеријал од кој е направен (стакло), токму од алузијата на животните и нивниот универзум можеме да го идентификуваме предметот.

6. Образование преку камен , 1965

Образование преку камен: по лекции;

За да учиш од каменот, почести го;

Да го фаќаш неговиот глас нефатично, безлична

(преку дикција ги започнува часовите).

Моралната лекција, нејзиниот студен отпор

Кон она што тече и да тече, да се биде податлив;

Поетиката, нејзиното конкретно месо;

Економичноста, неговото згуснување:

Поуки од каменот (однадвор кон внатре,

Неми прајмер), за оние кои го пишуваат.

Друго образование преку каменот: во Sertão

(од внатре кон надвор и преддидактичко).

Во Sertão каменот прави не знаеш како да учиш,

И ако би научил, ништо не би научил;

Таму не можеш да го научиш каменот: таму продира каменот,

роден камен душата.

Горната песна ја именува книгата објавена од Жоао Кабрал во 1965 година. Вреди да се нагласи привлечноста на поетот за конкретност, поради што го доби прекарот „поет-инженер“. Според самиот Жоао Кабрал, тој би бил поет „неспособен за нејасно“.

Стиховите погоре го сумираат лирскиот тон на североисточниот поет. Тоа е вежба со цел да се постигне суров, концизен, објективен јазик, тесно поврзан со реалноста. Литературата на Кабралина ја нагласува работата со јазикот, а не обична инспирација што произлегува од увидот .

Мета-песна Образованието преку камен не учи дека односот со јазикот бара трпение, учење, знаење и многу вежбање.

7. Кучето без пердуви (извадок), 1950 година

Градот го поминува реката

како улица

Исто така види: Византиска уметност: мозаици, слики, архитектура и карактеристики

поминува куче;

овошје

за меч.

Реката сега личеше на

нежниот јазик на кучето

сега тажниот стомак на куче,

зошто другата река

водена ткаенина се валка

од очите на кучето.

Таа река

беше како куче без пердуви.

Тој не знаеше ништо за синиот дожд,

розовата фонтана,

водата од чашата со вода,

на стомна вода,

риба во вода,

ветре во вода.

Знаев за ракови

за кал и 'рѓа.

Тој знаел за кал

како мукозна мембрана.

Тој сигурно знаел за народите.

Тој сигурно знаел

за трескава жена која населува остриги.

Исто така види: Моренина од Хоаким Мануел де Маседо (резиме на книга и анализа)

Таа река

никогаш не се отвора за рибите,

на светлината,

на немирот како нож

тоа е во рибата.

Никогаш не се отвора во рибата.

Кучето без пердуви на почетокот го дестабилизира читателот, кој ги гледа логичните односи изгледаат превртено во споредба со вообичаеното. Во лириката на Кабрал, реката минува градот, а не реката што го минува градот, на пример.

Наскоро, чудноста почнува да се јавува поради употребата на неочекувани приближувања (реката се споредува дури и со мазниот јазик на кучето). Убавинатаод лириката е токму извлечена од ова експериментирање со јазикот, од оваа неочекуваност што наеднаш се појавува и го вади читателот од неговата комфорна зона.

Читањето на песната Кучето без пердуви е е достапен во целост подолу:

КУЧЕТО БЕЗ ПЕРДУ - JOÃO CABRAL DE MELO NETO

8. Тројцата лошо сакани , 1943

Љубовта го изеде моето име, мојот идентитет,

мојот портрет. Љубовта ми го изеде сертификатот за возраст,

моето генеалогија, мојата адреса. Љубовта

ми ги изеде визит-картичките. Љубовта дојде и ги изеде сите

хартии каде што го напишав моето име.

Љубовта ми ги изеде алиштата, моите марамчиња, моите

кошули. Љубовта јадеше дворови и дворови од

вратоврски. Љубовта ја јадеше големината на моите одела,

бројот на моите чевли, големината на моите

шапки. Љубовта ги јадеше мојата висина, мојата тежина,

бојата на моите очи и мојата коса.

Љубовта ги јадеше моите лекови, моите рецепти,

моите диети. Ги јадеше моите аспирини,

моите кратки бранови, моите рендгенски снимки. Ми ги јадеше

менталните тестови, моите тестови за урина.

Љубовта ги изеде сите мои

поезија книги од полицата. Цитати

во стихови јадеа во моите прозни книги. Ги јадеше од речникот зборовите што

можеа да се соберат во стихови.

Гладнаа, љубовта ги проголта приборот што го користам:

чешел, брич, четки, нокти ножици ,

нож. Гладен
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.